Menu
Tusenvis av mennesker er drevet på flukt som følge av volden i Mosambik, og nesten 1 million mennesker er nå rammet av sult. Her deler frivillige ut mat i Pemba til folk som flyktet fra Palma tidligere i april. Foto: AP / NTB

Total trekker ut alle ansatte fra gassprosjekt i Mosambik

Det franske oljeselskapet Total trekker ut alle sine ansatte fra Mosambik etter at ytterliggående islamister angrep byen Palma for en måned siden.

Av NTB | 26.04.2021 16:04:12

Økonomi og næringsliv: Det skal dreie seg om rundt 1.000 ansatte, men Total har selv ikke oppgitt noe antall.

Gassprosjektet som Total har inngått kontrakt om i Mosambik, har et prisanslag på over 140 milliarder kroner.

Rundt 410 selskaper, fra sikkerhetsvakter til underleverandører, er involvert i prosjektet i provinsen Cabo Delgado, der Palma ligger.

Alle vil nå måtte innstille virksomheten. Det vil føre til at rundt 56.000 mennesker blir arbeidsledige, ifølge lederen for en næringslivsorganisasjon i Mosambik, Agostino Vuma.

I en uttalelse skriver selskapet at det håper Mosambiks regjering og internasjonale alliansepartnere vil greie å gjenopprette sikkerheten.

Det var knyttet stor optimisme til gassprosjektet, som skulle sikre landet et stort løft når det gjelder økonomisk utvikling framover.

Flere titall mennesker ble drept, men det er uklart hvor mange. Hæren i Mosambik har siden gjenvunnet kontrollen over byen.

Som følge av angrepet den 24. mars bruker Total begrepet «force majeure», som innebærer at selskapet mener det har skjedd noe de ikke kunne forutse, og som betyr at de ikke har plikt til å oppfylle kontrakten.

Tusenvis av mennesker er drevet på flukt som følge av volden i Mosambik, og nesten 1 million mennesker er nå rammet av sult. Om lag 50.000 mennesker har flyktet etter angrepet i Palma, der det deltok anslagsvis 100 jihadister.

(©NTB)

Flere nyheter: