Menu
Liberaldemokratenes kandidat Richard Foord og kona Kate ble møtt med applaus på valgnatten i Crediton i Devon. Foord har sikret seg en plass i Parlamentet på bekostning av regjeringspartiet. Foto: Andrew Matthews/PA via AP / NTB

Toryene mister to plasser i Parlamentet – partisekretæren går av

Liberaldemokratene og Labour har i England vunnet hvert sitt suppleringsvalg til Parlamentet. Deres seier regnes som et ydmykende nederlag for De konservative.

Av NTB | 24.06.2022 07:45:53

Politikk: Liberaldemokratenes kandidat Richard Foord har vunnet et mandat i Devon i Sør-England som de konservative har holdt siden 1880-tallet. Sist vant statsminister Boris Johnsons parti med et flertall på 24.000 stemmer.

– Dette ser ut som en klar seier. Folket i Tiverton and Honiton har hevet røsten for landet, sa en talsmann for Liberaldemokratene før seieren var et faktum.

Fredag morgen varslet De konservatives partisekretær Oliver Dowden sin avgang.

– Noen må ta ansvar, og jeg har kommet fram til at det ikke vil være rett for meg å bli sittende under disse omstendigheter, skriver Dowden i et brev til statsministeren.

Valgene fant sted etter en turbulent periode med skandaler og kriser som har gått hardt utover støtten til statsminister Boris Johnson og regjeringspartiet. 6. juni overlevde han på hengende håret en mistillitsavstemning i partigruppa.

Mens valget ble avholdt, befant Johnson selv seg tusener av kilometer borte på et møte i Samveldet i Rwanda. Han avviste at han ville gå av som følge av valgtap i de to kretsene.

Samtidig ble det klart at Labour har tatt et mandat i valgkretsen Wakefield i West Yorkshire i Nord-England som var en sikker krets for Labour i alle år inntil toryene tok den i valgskredet i 2019.

Grunnen til at det arrangeres suppleringsvalg i de to kretsene, er at de konservative representantene måtte gå av. Den ene for å ha sett på porno under et møte i Parlamentet, den andre etter å ha blitt dømt til fengsel for overgrep på en 15 år gammel gutt.

(©NTB)

Flere nyheter: