fbpx
Menu
FOTO: Shutterstock/Tryg Forsikring

Tornadovarsel for Haugalandet og Sunnhordland

Det er utstedt et historisk tornadovarsel fra meteorologene i StormGeo for torsdag.

Av Egil M Solberg | 05.06.2019 14:38:08

Tornadovarsel: Det er spesielt Sørlandet, Telemark og deler av Østlandet som torsdag ettermiddag og kveld vil kunne få kraftige regn- og haglbyger med tordenvær og muligheten for små tornadoer lokalt.

Det advares også mot sterke kastevinder og mye nedbør.

– Vi frykter at uværet vil bety kastevinder som er kraftige nok til å kunne løfte trampoliner og partytelt opp i luften. Derfor råder vi folk til å sikre alt av løse gjenstander så raskt som mulig.

– Bind fast trampolinen og rydd inn hagemøbler, parasoller, partytelt og grillen. Har du mulighet, parker bilen under tak. Store hagl kan fort skade bilen hvis de treffer med stor kraft, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Frykter vannskader

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på oransje nivå for torsdag, og venter lokalt svært kraftige tordenbyger som gir styrtregn Østafjells.

Med uværet kommer det en brå temperaturstigning hvor temperaturen kan komme opp i over 25 varmegrader på Sør-, Øst- og Vestlandet sør for Stadt. Det advares om lokalt kraftig vind i forbindelse med bygene.

– Det kan komme opptil 40 mm nedbør på få timer, og når det kommer så mye regn på kort tid er det viktig at avløpene er mest mulig åpne.

– Folk bør ta en rydderunde snarest og se over at ikke avløpene er tettet igjen av grus, løv og gress. Det blir fort mye overflatevann dersom avløpene ikke klarer å ta unna, noe som igjen kan medføre at vannet trenger inn og skader kjellere og hus, sier han.

Sikre båten straks

Har du båt bør du se til at den er skikkelig sikret nå. Hvert eneste år pleier mange båter slite seg i dårlig vær om sommeren. Ofte er ikke båtene godt nok sikret mot de kraftige vindkastene som følger med et uvær.

– Du bør snarest se til at båten er skikkelig fortøyd, helst med fire punkter. Har du båten i båthavn kan det jo også være greit å kaste et øye på resten av båtene i havna, slik at en unngår at noen båter sliter seg og blir liggende å slå mot andre båter. Husk også at det kommer godt med nedbør, så sjekk at alt er tett, sier Brandeggen.

Hold dere innendørs

Det kan være fristende for spesielt barn å kjenne på et skikkelig uvær midt på sommeren, ikke minst når det blir så varmt som nå. Men det kan være risikabelt å oppholde seg utendørs når uværet herjer som verst.

– Jeg anbefaler alle å holde seg innendørs til det verste er over og uværet er over, spesielt siden det kan oppstå lokale små tornadoer. Lukk dører og vinduer.

– Det kan være forbundet med fare å oppholde seg ute i sterk vind. Kommer det sterke vindkast kan man i tillegg fort bli truffet av løse gjenstander som kommer fykende gjennom luften. Og jeg anbefaler ingen å dra på hverken båttur eller fjelltur torsdag ettermiddag og kveld i Sør-Norge, sier han.

Slik forbereder du deg på uværet:

* Sikre alle løse gjenstander som hagemøbler, trampoliner og telt. Det kan føre til store skader om de blåser av sted med kraftige vindkast.

* Sjekk hagen før uværet treffer, se til at takrenner og avløpene for regnvann er åpne.

* Sikre utsatte konstruksjoner, bygg under oppføring eller ombygging skal sikres ekstra godt.

* Vær obs på at lette konstruksjoner som f.eks. levegger, uthus, garasjer med åpen port, naust og båter i opplag er spesielt utsatt. God forankring kan redusere skadepotensialet.

* Vinduer og dører som er utsatt for skader kan dekkes til med kryssfinerplater.

* Følg med på nyhetssendinger og værvarsel.

* Hold deg innendørs når uværet herjer som verst.

* Gjør avtale med naboer eller venner om å holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme.

Flere nyheter: