Menu
Toralv Maurstad, som døde fredag, hedres med begravelse på statens bekostning. Bildet er tatt i 2017. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB

Toralv Maurstad hedres med begravelse på statens bekostning

Skuespiller, regissør og teatersjef Toralv Maurstad hedres med begravelse på statens bekostning. Maurstad døde fredag, 95 år gammel.

Av NTB | 06.11.2022 14:51:11

Kultur og underholdning: – Toralv Maurstad skriver seg inn i historien som en legende i norsk teater- og kulturliv. Gjennom tiår beriket han norsk kulturliv med sin kreative kraft og unike utstråling på scenen og foran kamera. Det er med takknemlighet vi vil huske ham og alle opplevelsene han ga oss, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Toralv Maurstads scenekunst og karisma var enestående. Han traff et bredt publikum og var en person som mange nordmenn følte de kjente. Han vil bli husket som en ruvende scenekunstner, en betydningsfull teatersjef og en av de største kulturpersonlighetene i vår tid, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Maurstad var utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art i London, og han debuterte i 1949 ved Trøndelag Teater. Blant Maurstads mest sentrale roller er tittelrollen i Henrik Ibsens «Peer Gynt» i ulike oppsetninger fra 1955 til så sent som i 2018, da Maurstad var 91 år.

Maurstad har utgitt selvbiografiene «Du store min…» (1971) og «For et liv: historier jeg bare har fortalt mine venner» (2012). Toralv Maurstad fikk Æres-Amanda i 1999 og Oslo bys kulturpris i 2014.

Han var sønn av skuespillerne Alfred og Tordis Maurstad og halvbror av skuespiller Mari Maurstad. Han giftet seg med skuespiller Beate Eriksen i 1999. Han hadde tidligere vært gift med skuespiller Eva Henning og med Anne-Ma Burum.

Begravelse på statens bekostning er en utmerkelse som tildeles av regjeringen. Maurstads etterlatte har takket ja til dette. Om lag 100 personer har blitt begravet på statens bekostning siden ordningen ble innført i 1881.

Maurstad hadde en lang karriere som skuespiller, regissør og teatersjef og var blant Norges mest markante skikkelser i norsk teater fra 1950-tallet. Han ledet Oslo Nye Teater i perioden 1967–1978 og Nationaltheatret fra 1978 til 1986.

Maurstad elsket friluftslivet og var aktiv og i god fysisk form til langt opp i årene. Etter en fisketur i 2016 fikk han slag og falt om på familiegården i Nordfjord, men 89-åringen kom raskt i gang med opptrening. To år senere var han tilbake på teaterscenen, som en aldrende Peer Gynt på Det Norske Teatret.

Flere nyheter: