Menu
Didrik Tønseth vant 15-kilometeren i fri teknikk i svenske Falun lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Tønseth vant i Falun – tok sin første verdenscupseier siden 2018

Didrik Tønseth gikk inn til seier på verdenscupsesongens siste 15 kilometer fri teknikk i svenske Falun. På pallen fikk han selskap av Harald Østberg Amundsen.

Av NTB | 12.03.2022 12:55:07

Sport: Tønseth hadde ikke vunnet individuelt i verdenscupen siden jaktstarten på minitouren i Lillehammer i 2018. Før det hadde han to triumfer i desember 2014.

– Utrolig bra. Det er lenge siden jeg har gått et bra renn. Jeg har nesten aldri vunnet et verdenscuprenn, jeg har fått tildelt en seier, sa Tønseth til Viaplay.

Lørdag viste trønderen knallform og ledet ved flere passeringer.

Denne sesongen har Tønseth satset utenfor landslaget, og den siste uken har han vist seg verdig en plass blant eliten. 30-åringen tok tredjeplassen på femmila i Holmenkollen sist helg, og fulgte opp med seier i Falun.

– Det er seks plasser på landslaget, og hvem som skal ut derfra? Jeg har selvfølgelig lyst til å være på landslaget, men jeg ser at det lønner seg å stå utenfor også. Hvis vi kan møtes på midten, kunne det blitt bra, sa Tønseth om privatsatsingen.

Etter halvgått løp sto det kun mellom ham og svenske Calle Halfvarsson. I den duellen var Tønseth sterkest og seiret med ni sekunder til svensken.

Både Harald Østberg Amundsen, Hans Christer Holund, Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger fulgte på plassene bak Halfvarsson og Tønseth halvveis.

Amundsen sikret tredjeplassen åtte tideler foran Holund, Martin Løwstrøm Nyenget og Røthe. Dermed fikk Norge fem blant de seks beste.

– Jeg skulle ønske jeg var på pallen selv, men når jeg først skulle bli slått med ett sekund, var det greit at det var Harald, sa Holund.

Han fant aldri toppfarten og tapte tid ved omtrent hver passering, og med drøye fem kilometer igjen lå han 30 sekunder bak leder Tønseth. Til slutt ble han slått med 1.05,6 minutter og havnet på 12.-plass.

Iivo Niskanen ble nummer ti, 51 sekunder bak Tønseth, men sikret likevel distansekula i verdenscupen.

De norske startet godt, og seks av dem lå blant topp ti etter halvgått løp. Tønseth ledet feltet etter 5,2 kilometer, men ved neste passering hadde Halfvarsson tatt føringen.

Krüger, som var en av favorittene foran konkurransen, startet rolig og lå rundt 15 sekunder bak teten halvveis.

(©NTB)

Flere nyheter: