reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Martin Ødegaard og landslagstrener Lars Lagerbäck (til høyre) får sin bonus til tross for tilskuerkrise for Norges Fotballforbund. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Tomme tribuner til tross: EM-bonusen overlever

Pandemien slår hardt mot fotballforbundet. Bortfall av 40 millioner kroner i tilskuerinntekter stopper ikke EM-bonusordningen for Martin Ødegaard og co.

Av NTB | 06.10.2020 08:23:12

Sport: Slår Norge Serbia torsdag, og så enten Israel eller Skottland i november, gir det plass i europamesterskapet neste år. Det er i så fall første seniorsluttspill for Norge på 21 år.

NFF mottar drøye 100 millioner kroner i direkte inntekter fra Det europeiske fotballforbundet (Uefa) ved norsk EM-spill.

Spillerne deler på 25 prosent (cirka 25 mill.) av det beløpet. Dette er fastlagt i avtalen mellom forbund og utøver og kan gi hver spiller snaut 1 million kroner.

– Bonusen blir ikke berørt av manglende tilskuere/billettsalg. Spillerne får 25 prosent av NFFs inntekter fra Uefa om det blir EM-sluttspill på Norge, sier A-landslagets mediemann Svein Graff til NTB.

Tilnærmet tomme tribuner (200 mot Serbia og Romania og 600 mot Nord-Irland) gjør at NFF i utgangspunktet ser for seg et inntektsfrafall på rundt 40 millioner kroner samlet for A-landskamper menn og cupfinalen for herrer i år.

Forbundet har samtidig gode muligheter for å få noe av dette dekket inn via regjeringens kompensasjonsordninger.

Sist VM ga NFF 12,5 millioner kroner. Det igjen ga cirka 3,5 mill. å dele på for spillerne.

NFF var tidlig ute med lik kompensasjon for herre- og damelandslaget, men bonusene lever sitt eget liv og henger på inntektene fra Uefa og Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Ullevaal stadion tar vel 25.000 tilskuere, og uten koronakrisen ville det trolig vært nær 75.000 personer på plass fordelt på oppgjørene mot Serbia, Romania og Nord-Irland i dagene som kommer.

Hver seier i EM er verdt cirka 16 millioner kroner. Uavgjort betaler ut åtte millioner.

Dersom Norge kommer til EM, venter gruppekamper mot Kroatia og Tsjekkia i Glasgow og England i London.

Skulle en nasjon vinne alle sine EM-kamper på vei mot tittelen, gir det totalt 365 millioner kroner i Uefa-penger.

Også kvinnelandslaget har rett til en firedel av inntektene fra sluttspill, men her er beløpene på et helt annet nivå enn guttas.

(©NTB)

Flere nyheter: