Menu
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kompetansepakke til permitterte og arbeidsledige

Både Virke og LO gir tommel opp for regjeringens nye tiltakspakke for å bygge kompetanse hos arbeidstakere som går ledige.

Av NTB | 03.04.2020 14:17:45

Arbeidsliv: Regjeringen kunngjorde fredag at 190 millioner kroner skal brukes på ulike tiltak for å få permitterte og arbeidsledige bedre rustet for arbeidslivet når koronakrisen er over.

– Vi oppretter nå flere skreddersydde utdanninger og opplæringstilbud for kriserammede næringer og deres ansatte, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Pengene går til bransjeprogrammer (100 millioner), nettbasert opplæring (50), opplæring av ufaglærte (20) og til universiteter og høyskoler for å gi plass til flere på eksisterende utdanninger (20).

– Dette er noe Virke har etterlyst lenge. Handelen er i stor endring og mister arbeidsplasser hver eneste dag. Koronakrisen har eskalert situasjonen og gjort det mye mer dramatisk enn vi kunne forestille oss, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

– Det er sårt behov for påfyll av kompetanse, sier han, men påpeker samtidig at dette må skje på bransjens premisser for å være relevant.

Også LO er fornøyd med pakken.

– Dette ser svært bra ut og er helt i tråd med innspill som er kommet fra LO. Å satse på videreutvikling og igangsetting av nye bransjeprogram og på styrking av grunnleggende ferdigheter og fagopplæring er noe av det viktigste vi kan gjøre i situasjonen vi står oppe i, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

– Arbeiderpartiet er glad for at vi i Stortinget sikret midler til en kompetansepakke, og at regjeringen raskt får en ordning på plass. Målet vårt er å sette disse pengene raskt i arbeid slik at arbeidsledige kan bruke tiden som ledig til å stille sterkere på arbeidsmarkedet, sier utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg til NTB.

Over 412.000 personer er nå registrert som helt eller delvis arbeidssøkende, viser ferske tall fra Nav.

– Regelverket må ikke stå i veien for at permitterte faktisk får mulighet til å ta disse kursene. Stadig flere høyt utdannede permitteres, og vi forventer at regjeringen sørger for at permitterte og oppsagte nå kan ta utdanning som gir studiepoeng uten å miste dagpengene sine, sier leder Kari Sollien.

I Virke er det glede over nyheten.

Ap påpeker på sin side at det var deres verk at det ble laget en kompetansepakke.

Også Akademikerne mener det er mye bra i pakken, men er samtidig bekymret for at dagpengereglene skal hindre permitterte med høy utdanning i å benytte seg av tilbudet

(©NTB)

Flere nyheter: