Menu
Hermann Tomasgaard hoppet i vannet i glede da det var klart at han hadde vunnet OL-bronse i seiling. Foto: Heiko Junge / NTB

Tomasgaard sikret bronse i Laser – første norske seilermedalje på 17 år

Hermann Tomasgaard lå an til sølv i Laser-klassen i seiling, men måtte nøye seg med bronse etter å ha blitt passert av kroatiske Tonci Stipanovic på tampen.

Av NTB | 01.08.2021 09:16:17

Sport: Tomasgaard hadde 2.-plassen etter de ti innledende seilasene og prøvde å forsvare den mot Stipanovic og kypriotiske Pavlos Kontides, men måtte gi tapt for kroaten helt mot slutten av medaljeseilasen.

Han seilte inn til 7.-plass i medaljeseilasen, tre plasser bak Stipanovic, men bare en bak Kontides. Dermed kunne han juble for bronse. Han hoppet i vannet i pur glede da det var klart at medaljen var hans.

– Det føles veldig, veldig bra nå. Det er en stor lettelse. Jeg har vært stresset i lang tid. Jeg seilte ikke mitt beste løp, men jeg klarte å lime det sammen så det holdt. Det så skummelt ut flere ganger, sa Tomasgaard til Discovery.

Han endte 3 plasspoeng bak Stipanovic, men 3 poeng foran Kontides. Dermed har Norge tatt OL-medalje i seiling for første gang siden Siren Sundby vant gull i Europajolle i 2004.

Sundby sørget den gang for at Norge tok seilermedalje i femte OL på rad, men så var det stopp helt fram til søndag.

Matt Wearn fra Australia hadde en så stor ledelse at gullet allerede var sikret. Han trengte bare å fullføre medaljeseilasen, men avsluttet med stil og tok 2.-plass, slått bare av franske Jean Baptiste Bernaz som ledet fra start til mål.

Poengsystemet i seiling baseres på plassiffer fra hver seilas, der utøverne får stryke sin dårligste plassering. I medaljeseilasen dobles plasseringen slik at prestasjoner der belønnes høyere.

Ut fra start valgte Tomasgaard en noe annen kurs enn sine tøffeste medaljerivaler. Ved første runding var han på 8.-plass, tre plasser bak Stipanovic og to bak Kontides. Da var kroaten oppe på sølvplass.

På neste strekk passerte nordmannenn både Stipanovic og Kontides og rundet neste bøye som nummer seks, to plasseringer foran kroaten og tre foran kyprioten. Tomasgaard var oppe på sølvplass igjen, mens tyske Philipp Buhl da lå an til bronse.

Tomasgaard fortsatte å finne gode vindforhold og var oppe på 2.-plass underveis mot tredje bøye før han rundet som nummer seks med Stipanovic og Kontides like bak seg.

Selv var ikke Tomasgaard sikker før hans tyske rival og kompis Buhl kom og gratulerte, og begge havnet i vannet.

– Man burde jo ha kontroll på scoren, men samtidig stresset det med å skulle pugge alt. Hvis jeg vet at jeg må ha den og den plasseringen så er det lett å bli opphengt i det, og da er det typisk at man ikke ender der, sa Tomasgaard til Discovery.

Han hadde serien 3-18-15-2-6-8-10-5-19-4 i de innledende seilasene. 35 jolleseilere deltok i Laser-klassen.

Det ble en god nordisk dag på regattabanen i Japan. I Laser Radial for kvinner ble det dansk gull ved Anne-Marie Rindom og svensk sølv ved Josefin Olsson, som vant medaljeseilasen. Line Flem Høst seilte inn til 5.-plass søndag og ble nummer åtte totalt.

Etter de ti innledende seilasene var Tomasgaard på 2.-plass med plassiffer 71 (etter en strykning), tre foran Stipanovic og fem foran Kontides. Begge de sistnevnte hadde OL-medalje fra før, henholdsvis i 2016 og 2012.

Inn mot den siste bøyen fulgte han Stipanovic tett, men sørkoreanske Ha Jee-min og Kontides kom mellom rett før runding. Dermed forsvant sølvet, men Tomasgaard holdt finske Kaarle Tapper bak seg og holdt seg dermed på medaljeplass.

(©NTB)

Flere nyheter: