Menu
Lionel messi omfavnes etter at Argentina ble verdensmester i fotball. Foto: Manu Fernandez, AP / NTB

Tomålsscorer Messi omsider på VM-tronen – Argentina slo Frankrike i straffedrama

Lionel Messi vant endelig retten til å løfte VM-trofeet. Han scoret to ganger i finaledramaet mot Frankrike, som Argentina vant på straffespark etter 3-3.

Av NTB | 18.12.2022 19:05:05

Sport: Lenge så Argentina ut til å gå mot en like klar som fortjent seier, men Kylian Mbappé ville det annerledes. Etter å ha vært usynlig i nesten 80 minutter scoret han plutselig to ganger med 95 sekunders mellomrom og utlignet til 2-2. I stedet for utklassing endte finalen som et vilt drama.

Messi scoret finalens første mål på straffespark og var involvert i forspillet til Angel Di Marias 2-0-mål. I det 109. minutt var han framme og satte inn returen til 3-2 etter at Hugo Lloris reddet innbytter Lautaro Martínez’ avslutning. Han skulle likevel ikke bli matchvinner.

Frankrike fikk straffespark da Mbappés skudd traff albuen til innbytter Gonzalo Montiel, og den franske juvelen kunne i det 118. minutt fullføre sitt hattrick ved å skyte inn 3-3 med sin annen straffescoring i kampen.

På overtid i 2. ekstraomgang hadde begge lag store sjanser til å avgjøre, og Emi Martinez berget Argentina med en kjemperedning på Randal Kolo Muanis avslutning.

I straffesparkkonkurransen reddet Aston Villa-keeperen Kingsley Comans skudd etter at Mbappé og Messi scoret på de to første. Da Aurélien Tchouaméni sendte Frankrikes tredje straffe utenfor, hadde «Les Bleus» brukt opp sine ni liv. Montiel satte inn den siste straffen til 4-2.

Da Messi trillet ballen i mål fra straffemerket i det 23. minutt, var det femte gang på sju kamper i Qatar-VM at han scoret kampens første mål. Han scoret i seks av de sju kampene, sju mål til sammen.

I finalen ble Messi også den første spiller med 26 kamper i VM-sluttspill, men Mbappé ble VMs målkonge med åtte. Han gikk av banen som taper søndag etter å ha scoret tre ganger i kampen og en fjerde i straffesparkkonkurransen.

Akkurat som i kvartfinalen mot Nederland ga Argentina fra seg en tilsynelatende trygg 2-0-ledelse i slutten av 2. omgang, men igjen viste laget stålnerver i straffesparkkonkurransen.

Først brukte Muani farten og parkerte Nicolás Otamendi på en bakromspasning i det 79. minutt. Otamendi rev ham ned, og Frankrike fikk straffespark. Det sendte Mbappé i hjørnet.

95 sekunder etter 1-2-målet skjøt Mbappé inn 2-2 på volley etter å ha fått en veggpasning fra Thuram. Foranledningen var at en tredje innbytter, Kingsley Coman, vant ballen fra en uoppmerksom Messi midt på banen.

Det var et sjokkerende sceneskifte, og i sluttminuttene var Frankrike nær å avgjøre kampen. Messi hadde den siste store sjansen i ordinær tid da han tvang Lloris til en kjemperedning.

Søramerikanerne skapte trøbbel for motstanderen helt fra start, mens Frankrikes superstjerne Mbappé knapt fikk en ball å jobbe med. Det franske laget ble regelrett avkledd.

Etter snaut halvspilt første omgang ble Dembélé rundlurt av Di Maria nede ved egen dødlinje. Han satte rompa til da argentineren fintet innlegg, og ble rundingsbøye. Di Maria satte fart inn i feltet. Dembélé prøvde desperat å ta ham igjen og kom så vidt forbi foten hans slik at han falt. Den polske dommeren pekte resolutt på straffemerket.

Messi tok et kort tilløp, ventet ut keeper og trillet ballen i det ene hjørnet mens Lloris sprellet i det andre. Duellen mellom VM-finalistenes kapteiner var rått parti, og Messi kunne feire sin fjerde straffescoring i VM.

Et svakt oppspill fra Dayot Upamecano ble brutt, og Argentina omstilte umiddelbart til angrep. Messi sto for en nøkkelpasning da han elegant dyttet ballen ut til Julian Álvarez ved midtstreken. Manchester City-spissen spilte fram Alexis Mac Allister. Han crosset til Di Maria, som scoret ved lengste stolpe.

Juventus-spilleren med fortid som Messis og Mbappés lagkamerat i Qatar-eide Paris Saint-Germain ble overveldet av følelser. Frankrikes landslagssjef Deschamps, som har VM-gull både som spiller og trener, gjorde seg derimot hard. Allerede før pause gjorde han to bytter.

Lenge så det ikke ut til å hjelpe stort, men det var innbytterne som lå bak da Mbappé satte Argentinas feiring på vent.

Messi manglet bare VM-tittelen på sin lange merittliste. I sitt femte VM førte han Argentina til landets tredje tittel, og den første siden Diego Maradona bar laget på sine skuldre i 1986. I motsetning til Maradona scoret Messi også i finalen.

Frankrikes landslagssjef Didier Deschamps valgte å gjøre to bytter allerede før pause. Han plukket ut Ousmane Dembélé og Olivier Giroud. Inn kom Randal Kolo Muani og Marcus Thuram, og de skulle spille viktige rolle i opphentingen på tampen.

Argentina var påskrudd fra første spark og levnet knapt Frankrike en sjanse i storparten av en kamp der det argentinske overtaket på tribunene gjenspeilte seg på banen. Det er uvisst om sykdommen i den franske troppen hang igjen kampdagen, men det så unektelig slik ut.

I det 36. minutt doblet Argentina ledelsen med en ypperlig kontring. Messi var involvert igjen.

(©NTB)