Menu
To mennesker ser utover Kyiv, som er mørklagt som følge av russiske rakettangrep. Foto: Andrew Kravtsjenko / AP / NTB

To tredeler av Kyiv fortsatt uten strøm

Over to tredeler av Ukrainas hovedstad Kyiv er torsdag fortsatt uten strøm etter russiske angrep dagen før. Vannet er tilbake i byen.

Av NTB | 24.11.2022 09:06:43

Politikk: Det ukrainske energinettverket er like ved å bryte sammen. Hovedstaden var onsdag ett av de fremste målene for angrepene på strømnettet. Resultatet var dramatisk, og også store deler av landet melder om sviktende strøm.

I en periode var også vannforsyningen i Kyiv rammet, og byens innbyggere sto uten tilgang på rent vann. Torsdag ettermiddag er vannet tilbake, men ordfører Vitalij Klitsjko advarer om at det vil ta tid før vannforsyningen kan operere på full kapasitet, spesielt i byens høyblokker.

I tillegg har mange mistet tilgangen på internett og mobilnettet som følge av strømbruddene, melder nyhetsbyrået DPA.

Millioner av mennesker har i flere uker levd med stadige strømutkoblinger, dels på grunn av direkte rakettnedslag, dels fordi myndighetene fordeler den tilgjengelige strømmen ved å koble regioner av og på.

Mange steder har det også vært nødvendig med planlagte strømbrudd for å gjøre reparasjoner mulig før vinteren setter inn for fullt. Torsdag morgen var det rundt 4 minusgrader i Kyiv.

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om livstruende følger og anslår at millioner av ukrainere kan bli tvunget til å forlate hus og hjem.

– Rundt 70 prosent av hovedstaden er uten strøm. Kraftselskapene gjør alt de kan for å få den tilbake så raskt som overhodet mulig, sier Klitsjko.

Ukrainas militærledelse beskylder Russland for å ha avfyrt rundt 70 raketter mot mål spredd over hele landet, samt å ha brukt angrepsdroner flere steder. Russland hevder at Ukraina selv eller andre land sendte rakettene som onsdag slo ut strømmen i Kyiv.

– Ikke en eneste rakett ble sendt mot mål i Kyiv, heter det i er uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

Eventuell skade skyldes at det falt ned luftvernraketter fra utenlandske eller ukrainske batterier som er lokalisert i boligområder i Kyiv, heter det videre.

– Så mange ofre og så mange ødelagte hus. Folk har ingen steder å bo, ingen steder å sove. Og det er kaldt. Vi er også mennesker. Hva er hensikten med alt dette? spør 52 år gamle Iryna Sjyrokova. Hun bor i Vysjhorod i utkanten av Kyiv.

Lederen for Poltava-regionen, Dmytro Lunin, sier at myndighetene jobber døgnet rundt for å gjenopprette strømtilførselen. Kritisk infrastruktur som sykehus og pleiehjem skulle få strøm før kvelden, deretter skulle de fleste husholdningene blir koblet på.

I Dnipropetrovsk-regionen har rundt halvparten av innbyggerne strøm, opplyser guvernør Valentyn Reznitsjenko. Omfattende reparasjonsarbeider pågår også i regionene Rivne, Tsjerkasy, Kirovohrad og Zjytomyr.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa onsdag til FNs sikkerhetsråd at Russland forsøker å fryse landet til underkastelse.

Onsdagens bølge med rakettangrep tok livet av flere personer, koblet tre atomkraftverk fra det nasjonale kraftnettet og mørkla deler av nabolandet Moldova, der nettet er knyttet til det ukrainske. De tre kraftverkene ble koblet til nettet igjen torsdag formiddag.

(©NTB)