Menu
Gullvinneren fra EM i terrengløp, Robel Fsiha, er midlertidig utestengt for doping. Foto: Pedro Rocha / AP Photo / NTB scanpix.

To svenske dopingsaker på samme uke

Den svenske langdistanseløperen Robel Fsiha (23), som tok EM-gull i terrengløp i desember, er midlertidig utestengt etter å ha levert en positiv dopingprøve.

Av NTB | 07.02.2020 15:45:59

Sport: Det opplyste Sveriges friidrettsforbund fredag. Dopingsaken mot Fsiha er den andre i løpet av få dager. Mandag ble det kjent at den OL-klare bryteren Jenny Fransson har avlagt en dopingprøve med spor av et anabolt steroid.

– I svensk friidrett kjenner vi i dag på et stort alvor og en stor sorg. Men vi er også fast bestemt på å fortsette kampen for en ren idrett. Den kamper pågår dag og natt, og det finnes ingen annen vei enn å fortsette å kjempe mot doping, sa lederen i Svensk Friidrott, Johan Storåkers, på en pressekonferanse fredag.

Fsiha er midlertidig utestengt mens saken etterforskes videre. Han får verken konkurrere eller delta i organisert trening. Langdistanseløperen har frist til 14. februar med å svare på om han vil ha B-prøven analysert.

– Han stiller seg akkurat nå uforstående til det som har skjedd. Han er i Etiopia. Han er preget og fortvilet, sa David Fridell fra Fsihas klubb Spårvägen.

– Robel representerte Sverige for første gang i EM i 2018. Han har vært med landslaget ved fem anledninger, forklarer generalsekretær Stefan Olsson i Svensk Friidrott.

Han opplyste at Fsiha er blitt dopingtestet ti ganger siden august 2017. Den siste testen ble foretatt 14. januar i år.

Svensk Friidrott vil foreløpig ikke si noe om hvilket stoff Fsiha har testet positivt for. Forbundet ble orientert om saken torsdag ettermiddag.

Lederen av dopingkommisjonen i Det svenske idrettsforbundet (RF), Åke Andrén-Sandberg, avviser at de to ferske tilfellene antyder en voksende trend med positive dopingprøver.

– Jeg opplever ikke at det er noen epidemi. Det er to enkelttilfeller, sier han.

Robel Fsiha kom til Sverige som flyktning fra Eritrea i 2013. Han fikk svensk statsborgerskap i 2018.

Fsiha, som opprinnelig kommer fra Eritrea, ble kort tid før jul Sveriges første europamester i terrengløp på herresiden. Da løp han i konkurranse med blant andre Filip Ingebrigtsen og Didrik Tønseth. Den positive prøven ble avlagt 25. november, altså 13 dager før han tok EM-gull.

Både i Fsihas og Franssons tilfelle er bare utøverens A-prøve som er analysert. Fransson var tidlig ute og erklærte sin uskyld. Hun sier hun mistenker at hun er blitt utsatt for sabotasje.

(©NTB)

Flere nyheter: