Menu
Sam Mendes dedikerte filmen «1917» til bestefaren da han vant prisen for beste regissør. Foto: Paul Drinkwater / NBC via AP / NTB scanpix

To store priser til «1917» under årets Golden Globe

Krigsfilmen «1917» stakk av med prisen for beste dramafilm under årets Golden Globe søndag, og danket ut flere store navn som «Joker» og «The Irishman».

Av NTB | 06.01.2020 06:39:39

Kuriosa og kjendiser: Sam Mendes, som har skrevet og produsert «1917», ble i tillegg hedret med prisen for beste regissør.

I takketalen dediserte han filmen til sin bestefar Alfred Hubert, som deltok under første verdenskrig og døde i 1991. Bestefaren var hans inspirasjon til å lage filmen, ifølge People.

– Han meldte seg til første verdenskrig. Han var 17 år. Og jeg håper han kikker ned på oss nå. Og jeg håper inderlig at det aldri, aldri skjer igjen, sa Mendes.

Det er andre gang 54-åringen mottar prisen for beste regissør. I 1999 vant han prisen for «American Beauty».

I år danket Mendes ut flere kjente navn på listen, deriblant Todd Phillips og Quentin Tarantino.

Filmen vant også prisen for beste musikal eller komedie, og Brad Pitt fikk prisen for beste mannlige birolle. Leonardo DiCaprio måtte se seg slått i kategorien beste mannlige skuespiller i komedie/musikal, der Taron Egerton gikk til topp for sin innsats i «Rocketman».

Beste mannlige dramaskuespiller ble Joaquin Phoenix for hans rolle i «Joker», mens Renée Zellweger ble hedret for sin rolle i «Judy».

Beste kvinnelige birolle gikk til Laura Dern for «Marriage Story».

Men etter prisutdelingen måtte de se seg slått av konkurrentene HBO og Sony.

HBO, som hadde 15 filmnominasjoner, vant fire priser. Blant dem for beste dramaserie og beste mannlige dramaskuespiller.

Sony vant tre priser, mens Netflix fikk to.

Takketalen hans ble lest opp av skuespillerkollega Jennifer Aniston etter at Crowe vant prisen for beste skuespiller i en miniserie.

– Tragedien som utspiller seg i Australia, skyldes klimaendringer. Vi må handle basert på vitenskap, flytte vår globale arbeidskraft til fornybar energi, og respektere planeten vår som det unike og fantastiske stedet den er. Gjør vi det, har vi en fremtid, leste Aniston opp på vegne av Crowe, ifølge bransjemagasinet Variety.

Men Tarantino forlot ikke prisutdelingen tomhendt. Han fikk prisen for beste filmmanus for «Once Upon a Time in Hollywood».

Netflix hadde gode muligheter til å vinne under søndagens utdeling. Strømmetjenesten lå langt foran de tradisjonelle studioene med 17 nominasjoner for film og 34 nominasjoner totalt.

En av kveldens første vinnere, Russell Crowe, uteble fra prisutdelingen. Han valgte å bli værende i Australia for å beskytte familien og hjemmet mot brannene som herjer i landet.

(©NTB)

Flere nyheter: