reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
To personer ble pågrepet etter søndagens demonstrasjon i Göteborg. Om personene på bakken er de som ble pågrepet, er uvisst. Foto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix

To pågrepet etter demonstrasjon i Göteborg

Opptøyer brøt ut i Göteborg etter at politiet avbrøt en antirasistisk demonstrasjon med henvisning til smittevernreglene. To personer er pågrepet.

Av NTB | 07.06.2020 21:19:03

Krig og konflikter: Flasker ble kastet mot politiet, og vindusruter ble knust på et kjøpesenter. Ifølge fotografen til nyhetsbyrået TT skal flere biler blitt vandalisert.

– To personer er pågrepet, sa talsperson Christer Fuxborg i politiet søndag kveld.

Den ene pågrepne har båret pepperspray, mens det er uvisst hva den andre personen er mistenkt for.

Politiet etterforsker også en mulig mishandling etter at noen unge jenter tilsynelatende skal ha blitt slått da de forsøkte å forhindre at noen personer skulle bryte opp brostein. Det er foreløpig ingen mistenkte i den saken.

Samtidig varsles det at antallet mistenkte kan øke når politiet blant annet skal etterforske mulige opptøyer og skader på butikkvinduene nærmere.

– Bare fordi du ikke blir pågrepet i dag, sitter du ikke trygt, advarer Fuxborg.

Demonstrantene ble da delt opp i ulike grupper på 50 personer hver, og arrangørene delte ut munnbind. En knapp halvtime senere var det ankommet om lag 2.000 personer, og politiet besluttet at demonstrasjonen måtte avsluttes.

– De trenger seg på podiet der det holdes taler. De kan ikke opprettholde sosial distanse, og man har tatt beslutningen om å oppløse demonstrasjonen, sa Fuxborg.

Ifølge Fuxborg har det har blitt kastet flasker mot politiet, og demonstrasjoner har ødelagt brostein, men han har ikke sett noen kaste brosteinen.

– Vi hadde litt bråk, først mellom demonstranter, og da det roet seg, begynte de å gå løs på politibiler, sier politiets talsperson.

Ifølge TTs fotograf svarte politiet på flaskekastingen ved å knuffe bort demonstranter som kom for nært. Fotografen så også noen demonstrasjoner som prøvde å holde unna dem som agerte mot politiet.

Like etterpå skal tumultene i den nærliggende parken ha blusset opp igjen.

– Det var noen som var med på demonstrasjonen som vi merket at ikke var der av riktig grunn, og som vi markerte med sivilt personell. De har prøvd å starte bråk, kastet flasker og sparket mot biler, sier Fuxborg.

Demonstrasjonen er en del av Black lives matter-bevegelsen, som har arrangert protester i USA og en rekke andre land etter at afroamerikanske George Floyd døde som følge av politivold i Minneapolis.

Demonstrasjonen på Heden i Göteborg begynte på fredelig vis klokka 14. Det var kun gitt tillatelse for 50 deltakere, men allerede en halvtime før hadde hundrevis av mennesker samlet seg på Heden i sentrum av byen.

Da politiet grep inn, oppsto det tumulter i en nærliggende park, og minst seks politibusser er på stedet. Et ukjent antall personer er pågrepet.

Göteborgs-Posten rapporterte at demonstranter tok seg inn i kjøpesenteret Arkaden og knuste flere butikkvinduer. Deretter skal de ha løpt ut igjen, og det er uvisst om noe er stjålet.

(©NTB)

Flere nyheter: