Menu
Politiadvokat Thomas Blom i PST møtte pressen i forbindelse med at en mann er pågrepet og siktet for støtte til al-Qaida. Foto: Javad Parsa / NTB

To norske menn siktet for å støtte al-Qaida

To norske menn er siktet for terrordeltakelse for å ha støttet al-Qaida på nett. Den ene ble pågrepet i Oslo, mens den andre ble pågrepet i Bulgaria.

Av NTB | 01.06.2022 15:16:00

Kriminalitet og rettsvesen: Støtten dreier seg om nettaktivitet på ulike plattformer og fora, sier politiadvokat Thomas Blom hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Det dreier seg særlig om spredning av budskapet til al-Qaida, som vi mener er en støttevirksomhet til al-Qaida, sier Blom til NTB.

En 18 år gammel mann ble pågrepet i Oslo, mens en 22-åring er pågrepet i Bulgaria. Blom opplyser at de to er i familie. Ifølge VG er de brødre.

– Vi ser at virksomheten som er bedrevet, er samfunnsskadelig og farlig, og risikoen for at noen gjør noe, er ganske stor, sier han.

Blom vil ikke si hvorfor mennene har vært på politiets radar. Han kan ikke utelukke at flere vil bli pågrepet.

– Vi jobber med å sikre bevis og har ikke oversikt over omfanget, sier han.

– Vi er i innledningen av etterforskningen. Så får vi se hva som blir det endelige resultatet, men det er en lang vei dit, sier Blom til NTB.

Han vil ikke kommentere om de planla å gjennomføre et angrep, eller om de er kjent for politiet fra før.

Blom vil ikke si mer om mannen som er pågrepet i Bulgaria.

– Fordi han er i Bulgaria og behandles av politi og domstol der, er det riktig at bulgarske myndigheter håndterer uttalelser. Så skal vi uttale oss mer om han når han kommer hit.

Blom anslår at mannen utleveres til Norge om 10–60 dager, men det kan gå raskere dersom han samtykker til utlevering.

Begge to ble pågrepet tirsdag morgen. Beredskapstroppen pågrep mannen i Oslo. Blom beskriver pågripelsen som udramatisk.

PST har etterforsket mennene siden begynnelsen av mai. På spørsmål om hvorfor politiet gikk til pågripelse nå, svarer Blom:

Begge er siktet for deltakelse i en terrororganisasjon, paragraf 136a i straffeloven. 22-åringen er også siktet for andre terrorrelaterte forhold, men Blom vil ikke utdype hva dette dreier seg om.

18-åringen er varetektsfengslet i 14 dager med brev- og besøksforbud. Varetekten er begrunnet med bevisforspillelsesfare. Han erkjenner ikke straffskyld.

Flere nyheter: