Menu
En sikkerhetsvakt passer på ved inngangen til den israelske bosetningen Ariel på den okkuperte Vestbredden lørdag. En kollega av ham ble skutt og drept fredag kveld. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB

To mistenkte tatt for drap på israelsk sikkerhetsvakt

Israel har tatt til fange to palestinere som mistenkes for drapet på en israelsk vakt ved den store bosetningen Ariel, nord på den okkuperte Vestbredden.

Av NTB | 30.04.2022 23:00:46

Politikk: De militante al-Aqsa-brigadene tok på seg ansvaret for drapet på den 23 år gamle israeleren sent fredag kveld.

Den israelske hæren satte i gang en storstilt jakt på to mistenkte gjerningsmenn.

Samtidig ble en palestinsk mann lørdag fulgt til graven i landsbyen Azzun, 30 kilometer nordvest for Ariel. 27-åringen ble skutt i brystet og drept av israelske soldater, ifølge det palestinske helsedepartementet.

Drapet skjedde under en israelsk aksjon få timer etter drapet på sikkerhetsvakten i den israelske bosetningen. Hæren sier soldatene åpnet ild i Azzun da noen kastet brannbomber mot dem.

Militæraksjonen i Azzun var knyttet til jakten på dem som angrep Ariel, opplyser en talsmann for hæren.

– Terrorister ankom inngangen til byen og skjøt mot en sikkerhetsvakt på post, het det fra hæren.

De to palestinske angriperne forsvant deretter i bil, ifølge hæren.

– Vi tar på oss ansvaret for den heroiske operasjonen i kolonien Ariel, der en sionistisk offiser ble drept, sier al-Aqsa-brigadene, som er en av de største militante gruppene på Vestbredden.

– Det var et svar på forbrytelser begått av okkupant-regjeringen i Jerusalem, tilføyer gruppa.

Al-Aqsa-brigadene er den væpnede fløyen til president Mahmoud Abbas’ sekulære Fatah-parti, islamistgruppa Hamas’ rival.

– Etter intens etterretningsarbeid og operasjonell aktivitet fra Shin Bet, politiets spesialstyrker og hæren ble to mistenkte pågrepet i kveld, sier politiet lørdag kveld.

De to var væpnet og ble pågrepet i den palestinske landsbyen Qarawat Bani Hassan, nordvest for Ariel, opplyser hæren.

Volden har særlig blusset opp ved al-Aqsa-moskeen, som ligger i det okkuperte Øst-Jerusalem.

Hamas, som kontrollerer Gazastripen, hyller angrepet mot Ariel. De kaller det «en heroisk operasjon som runder av den hellige måneden ramadan».

– Dette er en del av vårt folks respons på angrepene mot al-Aqsa, sier talsmann Hazem Qassam.

Flere titalls ble skadd i sammenstøt mellom israelsk politi og palestinere ved moskeen fredag.

Området er også hellig for jøder, som kaller det Tempelhøyden.

Øst-Jerusalem ble okkupert av Israel i 1967 og siden annektert. Palestinerne krever byen som hovedstad i en palestinsk stat.

Ifølge israelske myndigheter reddet sikkerhetsvakten en annen vakts liv siden han sto foran henne da skuddene løsnet.

Forsterkninger i form av israelske spesialstyrker og infanteri ble satt inn i jakten på gjerningspersonene. Nye militære veisperringer ble satt opp, og ransakinger er gjennomført i området. Den palestinske byen Salfit utenfor Ariel ble omringet av israelske soldater, og folk fikk beskjed om å holde seg innendørs, skriver avisa Haaretz.

Situasjonen har vært svært spent de siste ukene, med en rekke sammenstøt og flere drepte på både israelsk og palestinsk side.

I løpet av de to siste ukene har nesten 300 palestinere blitt skadd i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker ved al-Aqsa-moskeen. Den ligger på Haram al-Sharif og er et av de helligste stedene innen islam.

(©NTB)

Flere nyheter: