Menu
To bulgarske menn falt over bord fra det maltesisk registrerte lasteskipet «Stara Planina» omtrent 400 kilometer sørvest for Bodø. Det er dårlig vær i området og bølger på opptil ti meter. Handoutbilde fra rederiet. (arkivbilde) Foto: Navíbulgur / NTB scanpix

To menn over bord fra skip i Norskehavet – dårlig vær i området

To menn har havnet i sjøen fra et lasteskip i Norskehavet, omtrent 400 kilometer sørvest for Bodø. Det er dårlig vær i området og bølger på opptil ti meter.

Av NTB | 02.01.2020 18:54:34

Ulykker og naturkatastrofer: De to mennene falt over bord omtrent 400 kilometer sørvest for Bodø. Det er dårlig vær i området og bølger på opptil ti meter.

Hovedredningssentralen fikk melding om hendelsen litt over klokken 11.30 torsdag formiddag. De to savnede mennene er bulgarske borgere.

SeaKing-helikopteret har observert to livbøyer, ett med lys og ett uten, men de to savnede mennene var ikke funnet ved 18.30-tiden torsdag. Ved 18-tiden ble helikoptersøket midlertidig avsluttet på grunn av været.

– Planen var å etterfylle drivstoff på Heidrun-plattformen, men det er opp mot orkans styrke i kastene, så det måtte vi gi opp, sier vakthavende redningsleder Jan Eskil Severinsen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Nå reiser helikopteret tilbake til Ørland flystasjon for å fylle drivstoff. Deretter vil det bli tatt en ny vurdering om søket skal fortsette.

– Nå drives søk kun fra skipet de to falt fra. Det fortsetter til klokken 20 torsdag kveld, sier Severinsen.

De to savnede jobbet på dekk da de falt over bord.

Etter det HRS har fått opplyst, skal de to verken ha redningsvest eller redningsdrakt – kun ordinære arbeidsklær.

– Dette er et stort fraktefartøy på 186 meter, og det er veldig dårlig vær og vanskelig å manøvrere et så stort og tungt fartøy, så det er krevende forhold der ute, sier redningsledelsen.

Et Orion-overvåkingsfly fra Andøya er i beredskap for å bidra i søket, men værforholdene har gjort at det ikke vil bli satt inn i søket.

Ifølge Marine Traffic er lasteskipet Stara Planina på vei fra Murmansk i Russland til Constanta i Romania, skriver VG.

Skipet er eid av det bulgarske shippingselskapet Navibulgar, som er blant de største shippingselskapene i Bulgaria. Selskapet har 46 bulkskip, blant dem Stara Planica, som ble bygget i 2007.

Stara Planica er registrert på Malta. NTB har forsøkt å komme i kontakt med det bulgarske rederiet, men har ikke lykkes.

Allerede torsdag har været ført til innstilte ferger, stengte fjelloverganger og oversvømmelser.

Mannskapet kastet ut flytemidler og markeringsbøyer, men det er usikkert om de to savnede fikk tak i dem.

Skipet er lokalisert rundt 180 nautiske mil vest av Sandnessjøen og ligger med andre ord langt ute i Norskehavet.

Et stormsenter ligger for tiden ute i Norskehavet og er ventet å treffe norskekysten fredag. Store deler av landet vil oppleve kraftige vindkast, og det er sendt ut farevarsel flere steder.

Flere nyheter: