Menu
Muligheten til å jobbe i verdensrommet har lokket over 22.500 europeere til å søke om å bli en av en håndfull nye astronauter for Det europeiske romfartsbyrået Esa. Foto: Nasa / AP / NTB

To kvinner og tre menn blir Europas nye astronauter

To kvinner og tre menn utgjør kvintetten av nye europeiske astronauter som kom gjennom det trange nåløyet hos Det europeiske romfartsbyrået (Esa).

Av NTB | 23.11.2022 17:26:41

Vitenskap og teknologi: Det er første gang siden 2009 at det utnevnes nye medlemmer av det europeiske astronautkorpset. Esas nye «førsterekke», som ble presentert av den europeiske romfartsdirektøren Josef Aschbacher onsdag, består av Sophie Adenot (Frankrike), Pablo Álvarez Fernández (Spania), Rosemary Coogan (Storbritannia), Raphael Liégeois (Belgia) og Marco Sieber (Sveits).

Nytt denne gangen er at det opprettes en reserve på rundt 20 personer. I tillegg får Europa sin første «parastronaut» – britiske John McFall – som en del av et prosjekt for å se på muligheten for at personer med fysiske funksjonshindringer kan jobbe i verdensrommet.

41 år gamle McFall mistet høyrebeinet etter en motorsykkelulykke da han var 19. I 2008 tok han bronse på 100 meter sprint i De paralympiske lekene i Beijing og har tatt medalje i alle valører i internasjonale mesterskap for parautøvere.

Men selv da de astronautene sto på scenen i Paris, visste de ikke hvem som skulle få de fem plassene som såkalte «karriereastronauter» og hvem som skulle inn i reserven. I den sistnevnte gruppen havnet blant annet svenske Marcus Wandt.

– Men det er viktig å huske at alle her er astronauter. Det er ingen forskjell, understreket Esa-direktøren et par ganger i løpet av presentasjonen.

Esas mål var å øke budsjettet med hele 28 prosent til 18,5 milliarder euro for perioden 2023–2025.

Det kom inn 22.523 søknader til årets astronautopptak, og 1.361 av disse gikk videre til fase to i opptaksprosessen. 319 nordmenn har søkt om å bli astronauter, og 18 av dem – 15 menn og 3 kvinner – gikk videre til fase to. Underveis har det vært både fysiske tester og andre oppgaver, før et intervju med Aschbacher i den siste runden.

Rett før de nye astronautene ble kunngjort, holdt Esa et ministermøte der budsjettet for de neste tre årene ble vedtatt. Frankrikes næringsminister Bruno Le Maire sier medlemslandene ble enige om et budsjett på 17 milliarder euro – rundt 178 milliarder kroner med dagens kurs. Det er en økning på 17 prosent fra forrige budsjettsyklus, men likevel et stykke unna det romfartsorganisasjonen hadde ønsket seg.

(©NTB)

Flere nyheter: