Menu
Russiske soldater vokter inngangen av et kraftverk i Kherson-regionen i mai. En russisk FSB-tjenestemann har nå tatt over styringen i regionen. Arkivfoto: AP / NTB

Tjenestemann fra russisk etterretning overtar styringen i Kherson

En tjenestemann fra den russiske etterretningstjenesten FSB overtar styringen av den russisk-okkuperte ukrainske Kherson-regionen.

Av NTB | 05.07.2022 13:01:36

Kriminalitet og rettsvesen: Sergej Jelisejev, som hittil har vært visestatsminister i den russiske eksklaven Kaliningrad, «er blitt regjeringssjef i Kherson-regionen», ifølge Vladimir Saldo, som leder okkupasjonsadministrasjonen.

Jelisejev er utdannet ved FSB-akademiet og har jobbet i de russiske sikkerhetstjenestene på forskjellige, uspesifiserte steder.

Hans nestleder i Kherson blir den tidligere ukrainske parlamentarikeren Aleksej Kovalev, som siden byttet til russisk side og overlevde et attentatforsøk i juni.

– Ukraina er for alltid fortid i Kherson. Russland er her for evig, sier de russiske okkupasjonsmyndighetene på Telegram.

Kherson by, som ligger ikke langt fra russisk-okkuperte Krim, var den første større byen som falt etter den russiske invasjonen i februar.

Russland har siden innledet en russifiseringsprosess, blant annet ved å utstede russiske pass til befolkningen og innføre rubel som betalingsmiddel.

Kritiske røster blir undertrykket, og 45 prosent av befolkningen har flyktet til fortsatt frie områder i Ukraina.

Men det meldes også om en aktiv motstandsbevegelse, og det har vært flere attentat mot representanter for okkupasjonsstyrkene de siste ukene. Blant annet er flere russiske soldater og den russisk-innsatte visedirektøren for familie-, ungdoms- og idrettsforvaltningen, Dmitrij Savlutsjenko, drept.