Menu
Høyre-nestleder Tina Bru er partiets finanspolitiske talsperson. Hun mener Jens Stoltenberg utvilsomt er kvalifisert som sentralbanksjef, men bekymringene rundt ansettelsen gjelder fremdeles. Foto: Terje Pedersen / NTB

Tina Bru: Stoltenberg er utvilsomt kvalifisert – men bekymringene gjelder fremdeles

Jens Stoltenberg er utvilsomt kvalifisert til jobben som ny sentralbanksjef, sier Høyres Tina Bru, men sier bekymringene rundt partibindingene hans består.

Av NTB | 04.02.2022 12:06:38

økonomi og næringsliv: – Det er ingen tvil om at han er kvalifisert for stillingen med sin lange og brede erfaring fra krevende lederjobber i Norge og internasjonalt. Det er regjeringens privilegium å utnevne sentralbanksjef, og Høyre tar valget til etterretning, sier Bru i en pressemelding.

Hun påpeker alle reaksjonene og bekymringene som er tatt opp fra økonomer, kommentatorer og politikere fra alle partiene.

– Denne uroen bunner ikke i Stoltenbergs kvalifikasjoner, men i hans bindinger som tidligere statsminister og gjennom flere tiår profilert Arbeiderparti-politiker. På toppen av alt er han nær venn av landets statsminister, sier hun.

– Disse bekymringene gjelder fremdeles. Det hviler derfor et stort ansvar på Stoltenberg selv og på regjeringen fremover, sier Bru.

Utnevnelsen av Stoltenberg kommer til å følges opp med grundige og gjennomtenkte spørsmål, supplerer Høyres Peter Frølich, som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Ikke fordi vi legger til grunn at det har skjedd noe feil, men fordi det er viktig å kontrollere dette, særlig når utnevnelsen er så omdiskutert, sier Frølich.

– Umiddelbart mener jeg det vil være naturlig å spørre regjeringen om ting som tidslinjer over søknadsprosessen, forhold rundt utforming av utlysningsteksten og kontakten mellom regjeringen og aktuelle søkere. Målet vårt er å sikre tillit til at utnevnelsen har foregått på en ryddig måte og selvfølgelig avdekke eventuelle feil eller overtramp, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: