Menu
Aktivister med skotske flagg utenfor høyesterett i London onsdag. Foto: Aaron Chown / PA / AP / NTB

Tilbakeslag i høyesterett for skotsk uavhengighet

Skottland kan ikke selv beslutte å holde en ny folkeavstemning om uavhengighet, fastslår Storbritannias høyesterett.

Av NTB | 23.11.2022 14:37:12

Politikk: Kjennelsen i landets øverste domstol ble kunngjort onsdag. Beslutningen ble tatt enstemmig av fem høyesterettsdommere.

Statsminister Rishi Sunak er godt fornøyd med det han kaller en tydelig og endelig avgjørelse.

– Nå er det på tide at politikerne samarbeider, sa han, og lovet å samarbeide konstruktivt med de skotske selvstyremyndighetene i Edinburgh.

De ledes av førsteminister Nicola Sturgeon, som er alt annet enn fornøyd med høyesteretts kjennelse.

Hun er skuffet over avgjørelsen i høyesterett, men understreker samtidig at hun vil respektere den.

Det var de skotske selvstyremyndighetene som ba domstolen vurdere saken. De hevdet at det skotske parlamentet selv kan velge å holde folkeavstemning om løsrivelse.

Storbritannias regjering insisterte på at en slik avstemning må ha grønt lys fra Parlamentet i London siden saken har stor betydning for hele landet. Dette argumentet fikk gehør hos høyesterettsdommerne.

Sturgeon hadde håpet å holde ny folkeavstemning i oktober neste år. Det blir det neppe noe av nå, men Sturgeon ventes å fortsette å kjempe for skotsk uavhengighet.

Hun har blant annet varslet at ønsket om uavhengighet blir en viktig sak i det neste britiske valget.

– Vi må og vi vil finne en annen demokratisk, lovlig og konstitusjonell måte som det skotske folk kan uttrykke sin vilje på, sa hun på en pressekonferanse onsdag.

Skottland og England har vært politisk forent siden 1707. Siden 1999 har skottene hatt sin egen regjering og sitt eget parlament, som har ansvar blant annet for saker knyttet til helsevesenet og utdanning.

Parlamentet i London har ansvar for andre viktige politikkområder, blant annet forsvar, utenrikspolitikk og deler av skattepolitikken.

Høyesteretts skotske leder, Robert Reed, sa onsdag at retten til nasjonal selvbestemmelse i folkeretten kun gjelder for tidligere kolonier, eller der et folk undertrykkes med militær okkupasjon eller fratas politiske og sivile rettigheter.

Dette er ikke situasjonen i Skottland, fastslo Reed.

På Twitter skriver Sturgeon at forestillingen om Storbritannia som et frivillig partnerskap er avslørt som en myte.

I folkeavstemningen om skotsk uavhengighet i 2014 stemte et flertall nei. Sturgeon mener en ny avstemning må holdes siden Storbritannias utmelding av EU har endret den politiske situasjonen. Et flertall av skottene stemte mot brexit.

Meningsmålinger tyder på at befolkningen i Skottland er delt i synet på uavhengighet, og at et flertall ikke ønsker en ny folkeavstemning i nær framtid. Dette er likevel et krav fra Sturgeons parti SNP.

(©NTB)

Flere nyheter: