reklame for Sheiken Bowling
Menu
Det er ventet litt av hvert av vær i Norge fram mot og gjennom helga, når kjøligere og fuktige luftmasser kommer inn over landet. Et værsystem fra Irland skyver vekk siste rest av sommer. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Til helga kommer høstværet inn fra vest

Det er ingen klare værvinnere denne helga, når høstlufta for første gang kommer inn over landet med varierte mengder nedbør. Men Vestlandet er værtaperen.

Av NTB | 19.08.2020 13:08:03

Vær: Flere steder i Norge har folk helt fram til nå fått temperaturer opp mot 30 grader og flott sommervær, og det henger litt igjen i lufta, tross kraftig nedbør flere steder. Men til helga er det slutt, og det er Ellens feil.

Stormen Ellen fra Irland.

– Stormsenteret kom inn mot Irland onsdag, og natt til torsdag kommer det hitover og når Norge i helga, dog ikke med noe i nærheten av samme styrke. Men det blir fuktig, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerli til NTB.

Restene av Ellen har kanskje mistet futten, men har med seg masse nedbør og vind, særlig til Vestlandet.

– Vi har definitivt en værtaper med Vestlandet. Det blir skikkelig høst der nå. Det er ingen klare værvinnere i helga, men Midt-Norge og Nord-Norge kommer bedre ut av det enn resten av landet rett før helga, sier Fagerli.

– Vi må belage oss på at nok blir betydelig lavere temperaturer, det drar seg til mot høst nå, sier Fagerli.

Inn mot helga blir været mer ustabilt, med periodevis vind og nedbør, der særlig Vestlandet vil få det han betegner som «en god del nedbør» fra fredag og i helga, i tillegg til mye vind fra torsdag fram til søndag.

– Særlig Trøndelag sør for Trondheim får mye bra vær torsdag og fredag og unngår den verste nedbøren. I helga er det mer variabelt, men langt mindre regn og vind enn på Vestlandet, sier Fagerli.

På Østlandet og Sørlandet blir det mindre nedbør etter fredag

– Lørdag kan det bli perioder med nedbør, mens søndag vil det bli lite regn og ganske fint der.

I Nord-Norge blir det svært skiftende forhold lørdag og søndag, både veldig varierende vind og perioder med regn.

Ifølge Meteorologisk instituttet vil værsystemet som kommer inn fra vest, medføre en utskiftning av luftmassene over Norge, der den varme lufta fra sist uke byttes ut med mye kjøligere havluft – og slik forblir det framover.

Mens Østlandet og Sørlandet kan få perioder med regn fra torsdag kveld, og enda mer utrygt for regn fredag, havner Midt-Norge, Møre og Romsdal og deler av Sogn og Fjordane litt i le.

(©NTB)

Flere nyheter: