reklame for Sheiken Bowling
Menu
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Tikhanovskaja håper å besøke Norge

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja roser Norges rolle i den politiske krisen i hjemlandet, og ber om at Hviterussland ikke blir glemt.

Av NTB | 28.10.2020 11:53:02

Politikk: – Norge er så støttende og våkne overfor vår situasjon. Jeg håper å få besøke Norge en dag, sier Tikhanovskaja.

Hun og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møttes digitalt onsdag, etter at det fysiske møtet ble avlyst grunnet koronasituasjonen. Særlig Søreide uttrykket at dialog fortsatt er den eneste løsningen etter de to månedene med uro siden presidentvalget i august.

President Aleksandr Lukasjenko fikk offisielt om lag 80 prosent av stemmene, mens opposisjonen mener det ble begått massivt valgfusk, og at Tikhanovskaja vant valget. Mens hun er i eksil i Litauen, har det vært kontinuerlige massedemonstrasjoner i landet, og det foregår nå en generalstreik.

– Dere skjønner hvorfor vi kjemper, sier hun.

Den hviterussiske journalisten Franak Viacorka, som også deltok i nettmøtet, pekte på at Norge og norske organisasjoner har støttet det hviterussiske sivilsamfunnet i lang tid.

– Dette er vår kamp. Vi håper jo mer kan gjøres internasjonalt, men vi kan ikke kreve mer. Vi er glade for all oppmerksomheten og hjelpen vi får, sier Tikhanovskaja.

– Vi trenger hjelp nå, ikke om et par måneder. Folk lider nå, sier opposisjonslederen.

Søreide legger imidlertid vekt på at det er den hviterussiske opposisjonens kamp.

– Vi kan prøve å hjelpe til med å kreve et fritt og rettferdig nyvalg, slik at hviterusserne selv kan avgjøre. Vi skal ikke bestemme for dem, sier utenriksministeren.

Hun sier det er svært viktig at man prøver å holde oppmerksomheten og trykket oppe.

– Det er en reell fare for at på et tidspunkt blir saken forbigått av andre ting på agendaen, sier Søreide.

Tikhanovskaja takket Norge for støtten regjeringen gir til den hviterussiske opposisjonen i sin kamp.

Samtidig ber hun om raskere og mer besluttsom handling fra internasjonale ledere.

(©NTB)

Flere nyheter: