reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Svetlana Tikhanovskaja ber om sanksjoner og fortsatt press mot regimet i Hviterussland. Arkivfoto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB scanpix

Tikhanovskaja ber om sanksjoner mot Lukasjenko

Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja sier situasjonen i Hviterussland er «fullstendig uakseptabel» og ber om sanksjoner mot president Aleksandr Lukasjenko.

Av NTB | 08.09.2020 11:23:17

Kriminalitet og rettsvesen: I en tale til Europarådet tirsdag sa Tikhanovskaja at presset mot myndighetene i hjemlandet må opprettholdes. Hun oppfordret til sanksjoner mot flere politiske ledere.

– Landet mitt, nasjonen min, folket mitt trenger hjelp nå. Vi trenger internasjonalt press mot regimet og mot den personen som desperat klamrer seg til makten. Vi trenger sanksjoner mot dem som utsteder og gjennomfører kriminelle ordrer, som bryter med internasjonale normer og menneskerettigheter, sa Tikhanovskaja via videolink fra sitt eksil i Litauen.

– Opposisjonsledere holdes i arrest med oppdiktede anklager mot seg, de trues, presses og kastes ut av landet. Hundrevis av mennesker er fengslet, banket opp, voldtatt. Det skal ikke være normen i Europa, fortsatte hun. Tikhanovskaja ber om at «alle politiske fanger løslates umiddelbart».

– Ingen internasjonale organisasjoner anerkjenner dette falske resultatet. Det hviterussiske folket nekter helt klart å akseptere dette bedraget, sa Tikhanovskaja.

– Det betyr at Lukasjenko ikke har legitimitet som president. Han representere ikke lenger landet. Land og makter som inngår avtaler med Lukasjenko, gjør det på egen risiko, fortsatte hun. Opposisjonslederen sier folket ikke vil være forpliktet til å oppfylle «avtaler gjort mot deres vilje av et regime uten legitimitet».

Hviterussland er det eneste landet i Europa som verken er medlem eller har observatørstatus i Europarådet.

Eksillederen advarer også andre land mot å inngå avtaler med Hviterussland etter det omstridte valget i august. Lukasjenko ble offisielt tilkjent seieren og rundt 80 prosent av stemmene, men resultatet bestrides både i og utenfor landet.

Europarådet har sete i Strasbourg og overvåker demokratiets kår i medlemslandene.

(©NTB)

Flere nyheter: