reklame for Utvik Autoservice
Menu
Valéry Giscard d'Estaing var president fra 1974 til 1981. Han døde med koronasmitte, opplyser familien til nyhetsbyrået AFP. Her fra begravelsen til politiker Philippe Seguin i 2010. Arkivfoto: Eric Feferberg / pool via AP / NTB

Tidligere president Giscard d’Estaing er død – var koronasmittet

Frankrikes tidligere president Valéry Giscard d'Estaing er død, 94 år gammel, opplyser det franske presidentpalasset onsdag kveld.

Av NTB | 03.12.2020 04:23:02

Politikk: Giscard d’Estaing var president fra 1974 til 1981. Han døde med koronasmitte, opplyser familien til nyhetsbyrået AFP.

– Hans helsetilstand forverret seg, og han døde som en følge av covid-19, sier familien i en uttalelse til AFP og legger til at begravelsen blir en privat seremoni etter hans eget ønske.

Den tidligere presidenten har vært innlagt på hjerteavdelinger flere ganger de siste månedene, melder radiostasjonen Europe 1. Han døde omgitt av nær familie på sin gård i det sentrale Frankrike.

Hans siste offentlige opptreden var 30. september i fjor, da han deltok i begravelsen til en annen tidligere president, Jacques Chirac, som hadde vært hans statsminister.

Hans presidentskap markerte et klart skille fra Charles de Gaulles konservative styre i etterkrigstidens Frankrike og de Gaulles etterfølger Georges Pompidou.

I Frankrike er han husket som en president som gjennomførte reformer for å legalisere abort, liberalisere skilsmisser og senke stemmerettsalderen til 18 år.

– Retningen han satte for Frankrike er fremdeles en rettesnor. Hans død fører til dyp sorg i hele Frankrike, sier Macron i en uttalelse. Han omtaler sin forgjenger som en «politiker for framskritt og frihet».

Giscard d’Estaing var en sterk EU-tilhenger og jobbet tett med den tidligere tyske kansleren Helmut Schmidt. Deres sterke bånd banet vei for en felles valuta i eurosonen.

Etter å ha tapt presidentvalget i 1981 til François Mitterrand, håpet han lenge på å vende tilbake til Élyséepalasset fram til han skjønte at han ikke hadde den støtten han trengte.

Giscard d’Estaing tilhørte det høyreliberale partiet Union pour la Démocratie Française (UDF). Han ble den yngste presidenten i Frankrikes historie da han som 48-åring i 1974 vant over sosialisten François Mitterrand, som han tapte for sju år senere.

Frankrikes president Emmanuel Macron hyller Valéry Giscard d’Estaing og sier hans sju år ved makten forandret landet.

(©NTB)

Flere nyheter: