reklame for Sheiken Bowling
Menu
Tidligere pave Benedict er død. Her fotografert i Vatikanet i 2014. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB

Tidligere pave Benedikt er død – hedres som stor teolog

Tidligere pave Benedikt XVI er død. Han ble 95 år gammel.

Av NTB | 31.12.2022 12:26:25

Religion og livssyn: – Det er med sorg jeg kan informere dere om at tidligere pave Benedikt XVI døde i dag klokka 9.34 i Mater Ecclesiae-klosteret i Vatikanet, sier en talsperson for Vatikanet i en uttalelse.

Benedikt ble i 2013 den første paven på rundt 600 år til å abdisere. Han ble etterfulgt av pave Frans. Benedikt har siden bodd i Vatikanet og vært ved svært dårlig helse.

Vatikanet opplyser også at kun offisielle delegasjoner fra Tyskland og Italia blir invitert til begravelsen. Det forklares med at Benedikt ikke lenger var pave og at han hadde uttrykt ønske om en enkel begravelse.

Benedikt hadde fødenavnet Joseph Ratzinger og var en tysk kardinal før han ble pave. I Tyskland markeres dødsfallet lørdag.

– Verden sørger for vår pave, skriver Bild, mens kringkasteren ARD titulerer sin nekrolog «Vi var paven».

– Som en tysk pave, var Benedikt XVI en spesiell kirkeleder for mange, ikke bare i dette landet. Verden har mistet en formende figur i den katolske kirken, en argumenterende person og en klok teolog, sier den tyske statsministeren Olaf Scholz.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at Benedikt kjempet for en mer broderlig verden.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak sier at det er en trist nyhet og trekker også fram Benedikt som en stor teolog.

Vatikanet har vært vage om hva helseproblemene til Benedikt har vært. De har vist til den tidligere pavens høye alder.

Norske katolikker hyller Benedikt.

– Pavens primære oppgave er å styrke sine brødre og søstre i troen, og det gjorde han, sier dominikanersøster Anne Bente Hadland ved Katarinahjemmet til Vårt Land.

– Det er langt mellom de store teologene på pavestolen, så vi får nok ikke en mann av hans kaliber igjen med det første, sier hun.

Oslo-biskop Bernt Eidsvig sier at de norske menighetene vil holde prekener om Benedikts betydning for å markere hans død.

– Han har for mange vært en veldig trygg og solid teolog. Selv om han abdiserte for nesten ti år siden, så har det vært en trygghet forbundet med hans nærvær, sier Eidsvig.

Vatikanet opplyser at Benedikt skal ligge på paradeseng i Peterskirken fram til begravelsen førstkommende torsdag. Da blir det holdt en begravelsesseremoni på Petersplassen som forrettes av pave Frans. Deretter blir Benedikt stedt til hvile i krypten under Peterskirken.

Benedikt hedres som en stor teolog etter at nyheten ble kjent.

Den siste uken ble helsetilstanden forverret. Onsdag sa pave Frans at Benedikt var svært syk og ba alle verdens katolikker be for ham.

Hun sier at Benedikt var en stor og viktig pave og en ruvende teolog.

Flere nyheter: