Menu
En dopingskandale rystet skiverden i 2019 i Seefeld. Her er Hans Christer Holund i aksjon på femmila. Foto: Terje Pedersen / NTB

Tidligere Østerrike-trener Nystad om dopingdommen: – Meget bra

Den tyske legen Mark Schmidt er dømt til fengsel i 4 år og 10 måneder for dopingskandalen i ski-VM i 2019. Det gleder Trond Nystad.

Av NTB | 15.01.2021 12:38:10

Sport: Nystad, som jobbet som trener for unge lovende østerrikere da dopingskandalen rystet en hel verden med Max Hauke i spissen, tar imot nyheten med glede.

– Først og fremst er det veldig viktig at bakmennene blir stilt til ansvar og får en straff. Idrett er ment å være en etisk sone. Man skal konkurrere uten å drive med juks. Da må man ta rubb og stubb av dem som driver med juks: Utøvere, bakmenn og alle skal stilles for retten og få sin straff. Det er meget bra, sier Nystad til NTB på telefon fra Østerrike.

Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om fem og et halvt års fengsel. Idrettslegen var anklaget for å ha vært sentral i et internasjonalt bloddopingnettverk siden 2011. Det inkluderer utøvere i OL i 2018, forskjellige verdensmesterskap og Tour de France.

Det er foreløpig ikke kjent om Schmidt ønsker å anke saken.

– Det er fint å se at systemet fungerer og at de ansvarlige og dem som lokker og lurer unge til å gjøre ting, også blir straffet, sier Nystad.

Østerriksk politi pågrep i alt ni personer, inkludert fem aktive skiløpere mistenkt for bloddoping. Tre av løperne ble satt fri etter at de erkjente doping. Østerrikeren Hauke var én av dem.

Han ble tatt på fersken mens han injiserte blodet i egen kropp med en sprøyte. Opptaket gikk viralt i timene etter pågripelsen.

Samtidig hevdet legen at han ikke bidro til dopingbruken for å berike seg selv, eller at han satte utøvernes helse i fare ved sine handlinger.

– Det var alltid viktig for meg at jeg ikke skadet utøvernes helse, sa Schmidt.

– Jeg har fått det på avstand. Mitt mandat fra Østerrikes skiforbund var med de unge menneskene, ikke med dem på landslaget. Målet mitt var å lære de unge at veien til suksess i drett er å jobbe hardt over tid med lidenskap. At man skal jobbe på ærlig og rettferdig vis.

– Da jeg så i Seefeld at de beste på Østerrike hadde valgt en annen vei, var det ekstremt skuffende. Som nordmann tror man at alle er ærlige, trener hardt og ikke jukser. Man føler seg såret i en sånn situasjon, sier Nystad om tiden i Østerrike.

Schmidt ble også fratatt retten til å drive legepraksis i tre år av domstolen i München. Det var også fire andre tiltalte i rettssaken. Blant dem legens far, en sykepleier og en ansatt i ambulansetjenesten. Samtlige ble også funnet skyldige i den første store rettssaken siden doping ble kriminalisert i Tyskland i 2015.

Pågripelsen av Schmidt skjedde etter at «Operasjon Aderlass» ble iverksatt. Politiet gikk til aksjon to timer før start på mennenes 15 kilometer klassisk i Seefeld i 2019.

Under rettssaken innrømmet Schmidt at han i en årrekke har hjulpet utøvere med å dope seg. I en uttalelse lest opp i retten i høst sa legen at hans praksis i hovedsak var rettet mot vinteridrettsutøvere og syklister. Han navnga samtidig ikke noen av utøverne han skal ha hatt på klientlisten.

Trond Nystad sa opp sin stilling i Østerrikes skiforbund da dopingsaken ble kjent.

(©NTB)

Flere nyheter: