Menu
Gustavo Petro (t.h.) leder klart på meningsmålingene foran søndagens valg i Colombia og kan bli landets første venstreorienterte president dersom han vinner. Høyrekandidaten Federico Gutierrez (t.v.) er nærmeste utfordrer. Foto: AP / NTB

Tidligere geriljasoldat presidentfavoritt i Colombia

Den tidligere geriljasoldaten Gustavo Petro kan bli Colombias første venstreorienterte president noensinne.

Av NTB | 28.05.2022 14:00:54

Politikk: Petro har rundt 40 prosent oppslutning på meningsmålingene og leder klart foran søndagens valg. Høyrekandidaten Federico Gutierrez kommer nærmest med rundt 25 prosent oppslutning.

Den populistiske eiendomsmagnaten Rodolfo Hernández har klatret på målingene de siste ukene og kan utfordre Gutierrez og bli den som møter Petro til omkamp i andre valgomgang i juni.

Gutierrez har bakgrunn som ordfører i Colombias nest største by Medellin og har store deler av næringslivet og de etablerte partiene i ryggen.

Hernández har få bånd til partier, lover å få en slutt på statlig sløsing og vil belønne alle som angir korrupte tjenestemenn.

– Venstresiden har vært ganske marginalisert som følge av den væpnede konflikten, som følge av en gerilja som hevdet å være venstreorientert, sier professor Yann Basset ved Rosario-universitet.

– Med fredsavtalen skjedde det en endring som har løftet fram venstresiden. Den har en annen agenda og tar opp sosiale spørsmål som tidligere kom i skyggen av konflikten, sier Basset.

Senere tok han et oppgjør med M-19, og han har lenge vært en kjent skikkelse i colombiansk politikk, blant annet som ordfører i hovedstaden Bogota.

I 2018 tapte han andre valgomgang til høyrekandidaten Ivan Duque, som forlater presidentposten som en svært upopulær mann som ikke har levd opp til valgløftene.

75 prosent av de spurte i en meningsmåling tidligere i måneden mente at Colombia går i feil retning, og bare 27 prosent mente at Duque hadde gjort en god jobb.

Han har også varslet ny strategi i kampen mot voldelige narkotikakartell og gjenværende geriljagrupper, lovet gratis utdanning og vil bremse utvinningen av olje- og gass.

Petro vil også reforhandle frihandelsavtalen med USA, som har resultert i stor import av amerikanske produkter, for i stedet å favorisere lokale produsenter.

Dersom Petro lykkes med å få over 50 prosent av stemmene i første valgomgang, vil det i så fall være et tidsskille i Colombia, som aldri tidligere har hatt en president fra venstresiden.

62 år gamle Petro var tidligere medlem av den venstreorienterte M-19-geriljaen og ble tatt til fange av landets militære i 1985.

Rundt 40 prosent av Colombias 50 millioner innbyggere lever i fattigdom, og Petro har i valgkampen lovet å ta et oppgjør med de enorme ulikhetene mellom fattig og rik.

(©NTB)

Flere nyheter: