reklame for Utvik Autoservice
Menu
Lamine Diack ble kjent skyldig i korrupsjon og er idømt fengselsstraff. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix

Tidligere friidrettstopp Diack dømt til fire års fengsel

Den tidligere internasjonale friidrettspresidenten Lamine Diack er kjent skyldig i korrupsjon og dømt til fire års fengsel, to av dem ubetinget.

Av NTB | 16.09.2020 15:08:00

Sport: I tillegg er Diack idømt en bot på 5,3 millioner kroner. Det avgjorde en domstol i Paris onsdag.

87 år gamle Diack var tiltalt for korrupsjon, hvitvasking og tillitsbrudd. Han skal ha mottatt eller lagt til rette for mottak av 3,45 millioner euro fra dopingmistenkte utøvere som fikk navnet sitt renvasket. Den summen tilsvarer 37 millioner kroner etter dagens kurs.

Han ble kjent skyldig i tillitsbrudd og flere punkter som gjaldt korrupsjon, men frikjent for hvitvasking. Diack har mulighet til å anke dommen.

Diack var president i IAAF (nå World Athletics) i nesten 16 år, og han var blant de mest innflytelsesrike personene innen de olympiske grenene. Hans ettermæle og forbundets troverdighet fikk imidlertid en kraftig smell da Diack måtte gi seg i 2015.

Til sammen ble de seks tiltalte i saken dømt til å betale over 110 millioner kroner til World Athletics i kompensasjon for skadene de har påført forbundet.

Diack ble pågrepet i Frankrike, og etterforskerne la fram påstander om at utøvere ble presset for penger i bytte mot at dopingsakene deres ble holdt hemmelig. Drøyt 20 russiske idrettsutøvere, flere av dem deltakere i OL i London i 2012, skal ha vært involvert i saken.

Han var også tiltalt for å ha hatt en rolle i en utbetaling på 13 millioner kroner fra Russland til bruk i valgkamp i hans hjemland Senegal. Disse pengene skal ha kommet fra sponsor- og TV-avtaler som Diack skal ha forhandlet fram med russiske tjenestemenn, og IAAF skal som en del av avtalen ha forsinket arbeidet med dopingsaker mot russiske utøvere.

Også Diacks sønn, Papa Massata Diack, ble dømt i saken, til fem års fengsel og en bot på drøyt 10 millioner kroner. Sønnen møtte ikke i retten, ettersom han befinner seg i Senegal, som har avvist Frankrikes utleveringskrav. Også de fire andre tiltalte i saken ble dømt.

Papa Diack har overfor nyhetsbyrået AP beskrevet tiltalen som «den største løgnen i idrettshistorien», og han hevder å ha tjent alle sine penger på lovlig vis.

– Det har vært fem lange år, og vi vil takke den franske påtalemyndigheten og retten for deres arbeide i denne saken og for kompensasjonen vi ble tilkjent. Selv om vi er skuffet over at dette skjedde i vår idrett, er vi takknemlige for de sterke og klare dommene mot de involverte, og vi vil forsikre om at reformene som ble vedtatt på vår kongress i 2016 sikrer at lignende handlinger ikke kan skje igjen i vår idrett, heter det i en uttalelse fra World Athletics.

Rettssaken mot Diack skulle egentlig ha startet i januar, men kom i gang først i juni. Årsaken var at aktoratet mottok tre tykke bunker med bevismateriale bare timer før saken skulle starte.

(©NTB)

Flere nyheter: