
Vanskelig å forsvare seg mot russisk sabotasje
Et russisk sabotasjeangrep vil være vanskelig å forsvare seg mot for norske myndigheter, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.
Økonomi og næringsliv: – Det er nokså opplagt at norske oljeinstallasjoner, nettopp fordi de kan avhjelpe mangelen på russisk gass, vil være tenkelige sabotasjeobjekt fra russisk synspunkt, sier Diesen til NRK.
Han mener det vil være svært vanskelig å beskytte seg mot slike angrep.
– Det ligger i sakens natur at dette er sårbare anlegg og det å beskytte dem fysisk er krevende. Men det som kan gjøres må gjøres, sier Diesen.
Beredskapen på norsk sokkel er skjerpet etter lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, som er bygd for å frakte gass mellom Russland og Tyskland. Den tidligere forsvarssjefen er bekymret over situasjonen.
– Det er absolutt så tenkelig at vi bør sette inn de sikkerhetstiltakene som er mulig, sier han.
– Vi vet at russerne ikke skiller mellom sivilt og militært, eller mellom privat og statlig, slik vi gjør. Alle russiske skip regnes blant statens instrumenter. Det er naivt å tro at slike fartøy ikke brukes i spionasje og kartlegging, og kanskje også til forberedelse av sabotasje. Fullstendig naivt, sier Ulriksen til avisen.
Han får støtte fra Diesen, som mener Russland utvilsomt har nok info til å kunne planlegge og gjennomføre sabotasjeaksjoner. Men han ønsker ikke å spekulere i hva konsekvensene av et slikt angrep kan være.
– Det vil jeg nødig spekulere i, men det er åpenbart at de kan bli betydelige, sier Diesen til NRK.
Petroleumstilsynet (Ptil) sendte mandag en advarsel til alle operatører og redere på norsk sokkel etter flere observasjoner av slike uidentifiserte droner.
Equinor har hevet beredskapen i likhet med en rekke andre oljeselskap. Ansatte er bedt om å melde ifra om uvanlige observasjoner, skriver NRK. På Johan Sverdrup-feltet hersker det nå en spent situasjon på oljeplattformene, forteller offshore-arbeider Roger Hem, som onsdag landet i Stavanger etter å ha vært på jobb.
– Jeg tror de fleste er klar over at det kan skje noe slik situasjonen er nå, sier Hem til NRK.
– Men man kan liksom ikke gå og tenke på det, for det er jo arbeidsplassen min. Men det er klart at det blir pratet om det, sier han.
Forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen sier til VG at russiske fartøy har hatt god tid til å kartlegge norsk undersjøisk infrastruktur over tid.
Den siste tiden er det blitt observert droner ved flere norske anlegg i Nordsjøen, blant annet det som ble omtalt som «en svær drone» ved Kristin-feltet tidligere denne måneden.
(©NTB)