Menu
Seniorforsker Erik Nord foreslår blant annet puljer på folk som kan dra på hytta i deler av påskeferien. Det er bedre enn å ha et totalforbud, mener han. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Tidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet

Tidligere forsker ved Folkehelseinstituttet Erik Nord går imot nulltoleranse for hytteliv. Det er bedre å slippe til noen enn ingen, sier han til VG.

Av NTB | 02.04.2020 12:47:35

Fritid: Overfor VG foreslår Erik Nord, som er professor emeritus i helseøkonomi, blant annet å slippe hyttebrukerne til i ulike tider av påskeferien og å lage et system der ulike hytter kan brukes etter tur.

Nord viser til den avdøde sosialmedisineren Per Fugelli som advarte mot å fjerne alt på en gang. Selv betegner han det som en «nulltoleransefelle» og mener det er en overdrivelse å bytte ut områder fulle av folk med tilnærmet tomhet.

– Man bør tilstrebe å tilrettelegge for aktivitet der det er forsvarlig, sier Erik Nord til VG.

– Dersom bare, for eksempel, en firedel av hytteeierne dro på hytta, så ville det kanskje ikke være noe problem for det lokale helsevesenet i kommunen å håndtere, sier han.

Nord peker også på at mange skianlegg er stengt, noe som vil reduserer skader hos alpinistene.

I et svar til VG sier Helsedepartementets statssekretær Anne Grethe Erlandsen at de har muligheten til å justere forskriften dersom det oppstår endringer.

– Vi forstår at mange reagerer på hytteforbudet, men vi er i en svært utfordrende situasjon, og vi må minske presset på helsetjenesten slik at alvorlig syke får hjelp.

(©NTB)

Flere nyheter: