reklame for Sheiken Bowling
Menu
Daværende speaker John Bercow under åpningen av parlamentet i 2014. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

Tidligere britisk speaker suspendert fra Labour etter bølleanklager

John Bercow ble kjent over hele verden da han var speaker i det britiske underhuset fram til 2019. Nå anbefaler en ny rapport at han nektes adgang på livstid.

Av NTB | 08.03.2022 17:29:39

Politikk: Granskningsrapporten fra Parlamentets sanksjonskomité mener Bercow sto for bøllete oppførsel og kaller ham en «serieløgner.» I konklusjonen heter det at eks-speakeren utviste «truende atferd,» deriblant gjennom utskjellinger og raserianfall.

– Den stevnede har opptrådt som en bølle. Som mange bøller hadde han sine favoritter og sine ofre. De tre klagerne tilhørte siste kategori. Hadde den stevnede vært et ordinært parlamentsmedlem, ville vi avgjort at han skulle ekskluderes, heter det i rapporten.

Bercow var med i Det konservative partiet da han var speaker, men meldte seg inn i opposisjonspartiet Labour i 2021. Nå er han suspendert fra dette partiet inntil en videre granskning kan gjennomføres, skriver Sky News.

Bercow ble berømt verden over for sine opptredener og utrop under de svært opphissede debattene om brexit. I 2019 valgte han å gå av, blant annet som følge av anklager om mobbing og trakassering i Parlamentet.

– Slik situasjonen er, anbefaler vi at han aldri igjen får adgang til Parlamentets bygninger i yrkessammenheng, konkluderer komiteen.

Bercow, som satt lenger enn noen annen speaker siden 2. verdenskrig, kaller rapporten «amatøraktig».

– Å kalle det jeg har opplevd som en kengurudomstol, er en fornærmelse mot kenguruer. Det er basert på tynne beviser og rykter, fra gammeldagse dogmatikere som ønsker å bli skuls med meg, sier han.

Tross at han risikerer å miste adgangen til Parlamentet som politiker, kan han fortsatt gå inn i bygningene som gjest eller som privatperson.

(©NTB)

Flere nyheter: