Menu
Petoro melder om en resultatvekst på 215 prosent i fjor sammenlignet med 2020. Foto: Carina Johansen / NTB

Tidenes beste resultat for Petoro

Petoro leverte 186 milliarder kroner til staten i 2021. Det er det beste resultatet i Petoros 20-årige historie og en økning på 215 prosent fra 2020.

Av NTB | 09.03.2022 10:25:09

Økonomi og næringsliv: Petoro forvalter statens direkte eierskap i olje- og gassfelt, og drar i likhet med olje- og gassbransjen inn enorme inntekter på skyhøye priser på olje og gass.

Selskapet sier den rekordhøye kontantstrømmen kommer med en bismak.

– Det er fantastisk å kunne bidra med slike beløp til den norske velferdsstaten, men jeg reflekterer også over at dette ikke er godt for dem som er avhengig av å kjøpe vår energi, sier administrerende direktør, Kristin Kragseth.

Det er særlig andre halvår i 2021 prisveksten begynte å tilta. Bare i 4. kvartal alene leverte Petoro 88 milliarder kroner i kontantstrøm til staten.

– Samtidig som vi har et rekordresultat står vi midt en i geopolitisk krise der Russlands invasjon i Ukraina skaper frykt og usikkerhet. Dette er en svært alvorlig utvikling, og et slikt angrep skaper store lidelser for de som blir rammet. Resultatet kan bli en av de største humanitære katastrofene i Europa på mange tiår, sier Kragseth.

Hun understreker at Norge har en viktig rolle som olje- og gasseksportør etter den russiske invasjonen. Russland er også en stor eksportør av olje og gass, hvorav mye går til Europa via Ukraina.

– Norge har en viktig rolle som en pålitelig og trygg leverandør av olje og gass til Europa i dag og i lang tid fremover, sier Kragseth.

Flere nyheter: