Menu
Hagland Captain i problemer under stormen ved Hustadvika i Møre og Romsdal. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Ti sendt til sykehus, 180 evakuert fra cruiseskip i Hustadvika

Ved midnatt var 180 av 1.373 personer evakuert fra cruiseskipet Viking Sky, der redningsarbeidet vil pågå hele natten. Ti personer er sendt til sykehus.

Av NTB | 24.03.2019 01:35:24

Ulykker og naturkatastrofer: Ved 14-tiden lørdag sendte Cruiseskipet Viking Sky ut en mayday-melding om at det drev mot land utenfor Hustadvika i Fræna kommune i Møre og Romsdal. Lørdag kveld og natt til søndag pågår redningsaksjonen for fullt, til tross for at mørket forsinker arbeidet noe og at det er kuling i området.

Det er svært høye bølger rundt skipet, og Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) har flere helikoptre og fartøy ved stedet.

Cruiseskipet satt kursen mot Molde, melder NRK klokken 1.15. Planen er at to taubåter skal assistere med å få skipet i kai i Molde i løpet av natten.

– Status nå er at vi per 23.45 har løftet 180 personer opp fra dekket på Viking Sky, sier pressetalsperson Per Fjeld ved Hovedredningssentralen Sør-Norge klokka 00.15.

Ved 18.30 fungerte kun én motor, og det var fare for at skipet kunne drive mot land.

– Tre av motorene på cruiseskipet er nå i gang igjen, og det gjør dem i stand til å manøvrere fartøyet bedre, men det er foreløpig ingen endringer i planen om å evakuere alle som er om bord, så vi fortsetter med arbeidet gjennom natta, sier Fjeld.

Mannskapet på ni måtte evakueres umiddelbart, noe som forsinket evakueringen av cruiseskipet. Ifølge NRK fraktet lasteskipet tømmer, og noe av dette skal ha havnet i sjøen.

– Vi hentet alle de ni fra lasteskipet opp fra sjøen. De hoppet i vannet en etter en fordi det var altfor utfordrende å få dem opp direkte fra båten, sier Per Fjeld til NTB.

Alle de evakuerte fra de to fartøyene er samlet på samme sted. Ifølge Fjeld er ingen av de ni fra lasteskipet Hagland Captain skadd.

– Totalt er ti personer frakta til sykehus, seks kvinner og fire menn, opplyser helseforetaket i en pressemelding.

Fem pasienter ble sendt til Molde sjukehus, en av dem videresendt til Haukeland universitetssjukehus, mens de andre fem er sendt til Kristiansund sjukehus. Tre av passasjerene har fått alvorlige skader.

Passasjerer som er kommet i land, forteller om kuttskader fra knust glass, blant annet. Noen ble redde under evakueringen, men redningsmannskapene får skryt.

Politiet etablerte lørdag kveld et mottak på land i Brynhallen. Det er HRS som koordinerer hjelpearbeidet, men både politi, sivilforsvaret, mange frivillige fra Røde Kors og Heimevernet bistår.

Leder i Bryn IL, Jo Potter Nerlandsrem, sa til Romsdals Budstikke at de vil gjøre det de kan for å hjelpe til.

– Idrettslaget mobiliserer nå. Folk i bygda er på vei til Brynhallen for å hjelpe til som best vi kan, sa han da evakueringen var igangsatt.

Fræna kommune har satt krisestab og bidrar ved Brynhallen.

– Hustadvika er historisk sett et havområde der det har vært en del ulykker, men hittil i år har det vært rolig, sier operasjonsleder Tor André Franck Gram i Møre og Romsdal politidistrikt.

Ifølge Marine Traffic var skipet på vei sørover mot Stavanger. Skipet seiler under norsk flagg og ble bygget i 2017.

Av de 1.373 personene er 915 av disse passasjerer, flesteparten av de rundt 900 passasjerene kommer fra USA og Storbritannia, opplyser Hovedredningssentralen til NTB. Besetningen på 458 personer består av ulike nasjonaliteter.

Også et frakteskip, lasteskipet Hagland Captain, fikk trøbbel på Hustadvika, et drøyt 10 nautiske mil langt åpent havstykke i skipsleia mellom Molde og Kristiansund. Rett før klokka 19 mistet lasteskipet motorkraft og fikk slagside i området hvor cruiseskipet er i.

Helse Møre og Romsdal har økt beredskapen i forbindelse med evakuering av cruiseskipet.

Helikoptrene som bidrar i redningsarbeidet av cruiseskipet, frakter 20 til 30 passasjerer av gangen, opplyser innsatsleder Arnfinn Fedje til Romsdals Budstikke.

Det er dårlig vær langs store deler av kysten i Norge lørdag. Lavtrykket fører til mye vind, høy vannstand og høye bølger. Det er også observert en del lyn langs kysten, skriver meteorologene på Twitter.

(©NTB)

Flere nyheter: