Menu
Pentagon i Washington. Arkivfoto: Charles Dharapak / AP / NTB

Ti forsvarsministre advarer mot militær innblanding i USA-valget

Alle de ti gjenlevende tidligere forsvarsministrene i USA, blant dem to som Donald Trump utnevnte, advarer mot militær innblanding i overgangen etter valget.

Av NTB | 04.01.2021 03:53:02

Politikk: Ashton Carter, Dick Cheney, William Cohen, Mark Esper, Robert Gates, Chuck Hagel, James Mattis, Leon Panetta, William Perry og Donald Rumsfeld oppfordrer i en kronikk i The Washington Post til at Pentagon må forplikte seg til en fredelig maktovergang.

– Forsøk på å involvere USAs væpnede styrker i å løse valgtvister vil kunne føre oss inn i et farlig, ulovlig og grunnlovsstridig territorium, skriver de ti tidligere Pentagon-sjefene i avisen søndag.

De tidligere forsvarsministrene viser til at valgprosessen og en fredelig maktovergang er kjennemerket på USAs demokrati. Alle maktoverganger siden borgerkrigen har vært fredelige, påpeker de.

– Dette året burde ikke være noe unntak, skriver de.

De tidligere statsrådene, som kommer fra begge de store partiene i USA, og med Esper og Mattis som forsvarsministre utpekt av Trump, viser til at rettslige forsøk på å utfordre valgresultatet, har blitt avvist av domstolene, og at delstatsmyndighetene har bekreftet resultatene.

De ber fungerende forsvarsminister Christopher Miller og resten av Pentagon til å samarbeide fullt ut og tilrettelegge for Joe Biden-administrasjonens overgang.

– De må også avstå fra enhver politisk handling som undergraver valget eller hindrer den nye administrasjonens suksess, skriver de.

(©NTB)

Flere nyheter: