Menu
Arkivbilde: E. Solberg / Radio Haugaland

Tho vil overprøve Facebook

Det er krisetilstander i Haugesunds avis som nå går rettens vei i et forsøk på å få slutt på at folk deler innhold fra avisen på sosiale medier. De vil nå forfølge deg som deler, og kreve erstatning.

Av Egil M Solberg | 10.01.2022 08:44:14

Bildedeling: Den grunnleggende funksjonaliteten på sosiale medier er nettopp å dele innhold og meninger om dette. Det er etterhvert blitt en viktig del av demokratiet og ytringsfriheten.

Nå vil redaktør Einar Tho og Mediehuset Haugesunds avis at alle som benytter seg av sin ytringsfrihet på denne måten skal straffes og stilles for retten. Avishuset går på denne måten nærmest til krig mot sine egne lesere.

Radio Haugaland slipper heller ikke unna. Etter at vi delte et bilde fra en velforening på Facebook i forbindelse med en flom – for halvannet år siden, ville Tho ha betalt for bildet.

Det var imidlertid aviskonsernet amedia AS som eier Mediehuset som utstedte fakturaen. Vi svarte med å dokumentere bildets opphav og saken ble kreditert.

Dette ville imidlertid ikke Tho akseptere og overstyrte konsernledelsen ved å sende ny faktura fra Mediehuset Haugesunds avis. Han viste til at de senere hadde kjøpt bildet og at vi derfor måtte betale han.

Overfor vedkommende i velforeningen, som hadde lagt ut bildet på Facebook, hadde Tho også lovet å skaffe han ekstra penger. I denne dialogen, som vi har fått innsyn i, fremkommer det at avisredaktøren fremsetter en rekke usaklige påstander om Radio Haugaland som ikke har noe med saken å gjøre. Dette viser at saken egentlig ikke handler om dette ene delte bildet.

Flere innbyggere på Haugalandet som er aktive i samfunnsdebatten har reagert på at de har mottatt denne typen henvendelser i senere tid.

Til deg som deler bilder og annet innhold på sosiale medier, dette er åpenbart ikke ulovlig og avishuset kan ikke kreve betalt av deg. Dette er noe Tho fremsetter som påstand for å skremme deg.

Vi har valgt å sende saken til Oslo tingrett for å gjøre dette tydelig én gang for alle. Ikke bare for vår del, men også for alle dere som har glede av å dele innhold og delta i den offentlige debatten på sosiale medier.

Dette er en i prinsippet en sak med folket mot Mediehuset Haugesunds avis.

Flere nyheter: