Menu
Johannes Thingnes Bø tok OL-gullet på fellesstarten i skiskyting fredag. Foto: Torstein Bøe / NTB

Thingnes Bø sikret norsk gullrekord i OL med seier på fellesstarten – Christiansen tok bronse

Johannes Thingnes Bø tok gull på mennenes fellesstart i skiskyting. Med det tok han Norges 15. gull i Beijing-OL. Det har ingen nasjon greid før i samme OL.

Av NTB | 18.02.2022 10:58:05

Sport: Thingnes Bø viste klasse på de stående skytingene og kunne med det sikre seg gullet med sin sterke fart i sporet. Han bommet til sammen fire ganger i vinden.

Vetle Sjåstad Christiansen bommet tre ganger, og det så lenge mørkt ut for 29-åringen, men med en svært imponerende siste skyting sikret han bronsemedaljen. Svenske Martin Ponsiluoma tok sølvet.

Dermed har også Norge satt gullrekord i vinter-OL. Den tidligere rekorden på 14 gull i ett OL var delt av Norge, Tyskland og Canada, men nå troner Norge alene øverst.

Han sørget også for at de mannlige norske skiskytterne har tatt medaljer i alle øvelsene i OL. Thingnes Bø sikret bronse på normaldistansen, før det ble seier på sprinten for samme mann, med storebror Tarjei Bø som bronsevinner. De to tok også gull i både miksstafett og herrestafett.

Der var også Sturla Holm Lægreid med. Han og storebror Bø fikk det ikke helt til å stemme på standplass fredag. Lægreid bommet fem ganger og gikk inn til sjetteplass, 1.46 minutter bak vinneren, mens Bø bommet fire ganger og gled inn til 12.-plass, slått av broren med 2.47 minutter.

Norge har gjort et historisk godt OL i skiskyting med fjorten medaljer på elleve øvelser. Marte Olsbu Røiseland og Tiril Eckhoff sørget for at Tysklands rekord på elleve fra 2006-lekene ble slått tidligere fredag, og med medaljen i herreløpet økte Thingnes Bø rekorden.

På de to siste skytingene bommet Thingnes Bø henholdsvis en og to ganger i tøffe vindforhold, men farten hans la press på konkurrentene, som bommet nok til at han enkelt kunne seile inn til seier, 40,3 sekunder foran sølvvinner Ponsilouma.

Medaljen betyr også at Thingnes Bø tar seg forbi Emil Hegle Svendsen som Norges nest beste skiskytter gjennom tidene i OL. Bare Ole Einar Bjørndalen (13) har flere OL-medaljer enn Bøs sju.

Thingnes Bø startet med å bomme på første skyting, men langrennsfarten hans gir ham likevel rom til bom, for ved første passering etter skyting var han helt oppe ved storebror Bø, som fylte på første skyting.

(©NTB)