Menu
Johannes Thingnes Bø kunne juble for seier på fellesstarten. Det var Norges 15. gull i Beijing-lekene. Foto: Heiko Junge / NTB

Thingnes Bø sikret norsk gullrekord i OL – Christiansen tok bronse

Johannes Thingnes Bø tok gull på mennenes fellesstart i skiskyting. Med det tok han Norges 15. gull i Beijing-OL. Det har ingen nasjon greid før i samme OL.

Av NTB | 19.02.2022 19:42:42

Sport: Thingnes Bø viste klasse på de stående skytingene og kunne med det sikre seg gullet med sin sterke fart i sporet. Han bommet til sammen fire ganger i vinden. Gullet er hans fjerde hittil i Beijing-OL.

Seieren gjør ham til OL-konge foran franske Quentin Fillon Maillet, som sprakk på siste skyting og endte på 4.-plass.

– Årets mål har vært OL, men at det skulle gå så bra hadde jeg ikke trodd. Helt ekstremt. I dag klarer jeg ikke å skjule gleden over hvor gode ski vi hadde. De har stått på for oss, og store deler av dagens gull, med fire strafferunder, går til dem, sa gullvinneren til Discovery om smørerne.

– Jeg er stolt over at jeg klarte å ta meg sammen. I dag har jeg min beste dag så langt i mesterskapet. Jeg kunne gått mye fortere, men jeg måtte tenke på skytingen, fortsatte han.

Vetle Sjåstad Christiansen bommet tre ganger i løpet, og det så lenge mørkt ut for 29-åringen, men med en svært imponerende siste skyting sikret han bronsemedaljen. Det var hans andre OL-medalje i Beijing. Svenske Martin Ponsiluoma tok sølvet.

Dermed har også Norge satt gullrekord i vinter-OL. Den tidligere rekorden på 14 gull i ett OL var delt av Norge (2018 og 2022), Tyskland (2018) og Canada (2010), men nå troner Norge alene øverst.

I den siste var også Christiansen og Sturla Holm Lægreid med. Han og storebror Bø fikk det ikke helt til å stemme på standplass fredag.

Lægreid bommet fem ganger og gikk inn til sjetteplass, 1.46 minutter bak vinneren, mens Bø bommet fire ganger og gled inn til 12.-plass, slått av broren med 2.47 minutter.

– Jeg er kjempeglad og kjempefornøyd. Nå er batteriet tomt. Det var mitt siste OL, så vi må suge litt på den karamellen. sa Tarjei Bø.

– OL-historien min har vært en berg-og-dalbane. Jeg er veldig stolt over det jeg har fått til.

– Det er kjempestort, sa Thingnes Bø.

Norge har gjort et historisk godt OL i skiskyting med 14 medaljer på 11 øvelser. Marte Olsbu Røiseland og Tiril Eckhoff sørget for at Tysklands rekord på 11 fra 2006-lekene ble slått tidligere fredag, og med medaljene i herreløpet økte Thingnes Bø og Christiansen rekorden.

– Vi hadde ikke trodd det på forhånd, absolutt ikke. Det er tydelig at vi har gjort noe som er riktig. Løperne har vært i god form, og at resultatene ble som de ble er over all forventning, sa landslagstrener Egil Kristiansen til NTB.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er helt fantastisk. Jeg har egentlig ikke ord. Og så de to jentene som tok medaljer tidligere i dag. Fy fader, det er helt rått.

På de to siste skytingene bommet Thingnes Bø henholdsvis en og to ganger i tøffe vindforhold, men farten hans la press på konkurrentene, som bommet nok til at han enkelt kunne seile inn til seier, 40,3 sekunder foran sølvvinner Ponsilouma.

De mannlige norske skiskytterne tok medalje i alle øvelsene i OL. Thingnes Bø sikret bronse på normaldistansen, før det ble seier på sprinten med Tarjei Bø som bronsevinner. Sistnevnte tok sølv på jaktstarten. Brødrene tok også gull i både miksstafett og herrestafett.

Gullet betyr også at Thingnes Bø tar seg forbi Emil Hegle Svendsen som Norges nest beste skiskytter gjennom tidene i OL. Bare Ole Einar Bjørndalen (13) har flere OL-medaljer enn Bøs sju.

Thingnes Bø startet med å bomme på første skyting, men langrennsfarten hans gir ham likevel rom til bom, for ved første passering etter skyting var han helt oppe ved storebror Bø, som fylte på første skyting. Han skøt fullt hus på den andre liggende skytingen.

(©NTB)