Menu
Woolwich Crown Court i London skal mandag ta stilling til USAs begjæring om utlevering av WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange. Foto: AP / NTB scanpix

The Guardian: Trump lovet å benåde Assange

Donald Trump lovet å benåde Julian Assange dersom han offentlig sa at Russland ikke sto bak hackingen av Demokratenes epostserver i 2016, ifølge The Guardian.

Av NTB | 19.02.2020 19:46:09

Kriminalitet og rettsvesen: Det hevder WikiLeaks-grunnleggerens advokater i forkant av neste ukes rettsmøte i London, der det vil bli avgjort om Assange skal utleveres til USA.

USA krever Assange utlevert for brudd på spionasjeloven gjennom publisering av store mengder graderte amerikanske diplomatiske og militære dokumenter.

Dersom 48-åringen blir utlevert og funnet skyldig i det han anklages for, risikerer han opptil 175 års fengsel, ifølge The Guardian.

Ifølge Assanges forsvarer Edward Fitzgerald har imidlertid WikiLeaks-grunnleggeren fått et løfte om benådning fra president Donald Trump, vel å merke dersom han offentlig går ut og sier at Russland ikke hadde noe med hackingen av Demokratenes epostserver i 2016 å gjøre.

Tilbudet om benådning ble ifølge bevismateriale som legges fram mandag, overbrakt av Dana Rohrabacher, som besøkte Assange i Ecuadors ambassade i London i 2017. Rohrabacher satt tidligere i Kongressen for Republikanerne.

Hackingen resulterte i at en rekke eposter med innehold som var pinlig for Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton, ble lekket rett før presidentvalget, der Trump vant.

Amerikansk etterretning hevder at Russland sto bak hackingen for å sverte Hillary Clinton og hjelpe Donald Trump til makten.

(©NTB)

Flere nyheter: