reklame for Utvik Autoservice
Menu
Thomas Torgalsen avbildet på pressetreff i forbindelse med håndball-EM i januar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tett overvåking av idrettsstjernene: Flere trolig rammet av koronasmitte

Norske idrettsprofiler har sannsynligvis vært covid-19-syke, men de er tilbake i trening, ifølge Olympiatoppen. Oppfølgingen er innskjerpet.

Av NTB | 29.04.2020 11:47:29

Sport: Lege Thomas Torgalsen leder det norske helseteamet i sommer-OL. Han har oversikten over de såkalte «sommer-utøverne».

– Ingen utøvere er påvist smittet gjennom testen. I sommeridrettene er det noen få utøvere som har hatt symptomer. Vi mistenker sterkt at de har gått gjennom covid-19-sykdom. Disse er nå i trening igjen, sier Torgalsen.

Det er lagt opp til enda tettere oppfølging for utøverne enn vanlig etter at de har vært syke.

– Det gjelder å ikke være for hard på gassen i starten. Vi sammenligner dette litt med å ha gått gjennom en hard influensa eller kyssesyken. Da skal man ikke trene på sju dager etter at man er frisk, og så kan det ta noen uker før man er tilbake i hard trening. Langsom progresjon og tett oppfølging, sier Torgalsen.

Han peker på utvidet bruk av pulsmåling og melkesyre-målinger i oppstarten etter sykdomsperioden.

Han er også lege for herrelandslaget i håndball.

Det er fortsatt ikke lov med fellestreninger i Norge. – Vi følger rådene fra helsemyndighetene. Det er spekulert i en sikkerhetsavstand på ti meter hvis man puster tungt for eksempel ved løping. Vi får se hva som blir konklusjonen, sier Torgalsen.

Han skulle i disse dager ha jobbet hardt med forberedelsene til Tokyo-OL. Viruspandemien har satt det meste av idrett på vent. OL er flyttet til neste år.

Skøyteløperne Hege Bøkko og Håvard Lorentzen har begge gitt uttrykk for at de tror de har gått gjennom covid-19-sykdom.

– Jeg synes utøverne har taklet korona-situasjonen veldig bra. Generelt har vi veldig få skader og lite sykdom for tiden, sier Torgalsen.

(©NTB)

Flere nyheter: