Menu
Et stort område ble sperret av etter masseskytingen. Foto: Javad M. Parsa / NTB

Terrorsiktet mann fremstilles for varetekt mandag – vil fortsatt ikke la seg avhøre

Mannen som er terrorsiktet etter Oslo-angrepet avbrøt et nytt avhør søndag, men fremstilles for fengsling mandag. Flere av ofrene er nå skrevet ut fra sykehus.

Av NTB | 26.06.2022 13:30:52

Avhøret av Zaniar Matapour startet i 12-tiden, ifølge politiet. Det varte en drøy halvtime, men de kom ingen vei, sier mannens advokat, John Christian Elden, til VG.

– Det har vært et svært kort ikke-avhør i dag også. Politiet har brukt en drøy halvtime på å prøve å overbevise siktede om at de ikke ønsker å manipulere hans forklaring. Han har ikke godtatt det svaret og har benyttet seg av sin rett til ikke å avgi forklaring til politiet, sier Elden til VG.

Avhøret av mannen ble avbrutt også lørdag ettersom han ikke ville godta at det ble gjort opptak. Mannen krever enten at det ikke gjøres opptak, eller at opptakene i sin helhet offentliggjøres.

Mannen fikk søndag lese siktelsen mot seg, men sa ingenting om hvordan han stiller seg til den.

– Siktedes bakgrunn og bekjentskaper er en viktig del av etterforskningen. En annen viktig del er å avklare om siktede kan ha samarbeidet med andre om skytingen i Oslo, skriver Oslo-politiet i en pressemelding.

– Flere av de andre fornærmede i saken som har vært innlagt på sykehus, er nå utskrevet. Ingen av de fornærmede har livstruende skader, skriver Oslo-politiet.

Terroretterforskningen pågår med full styrke, varsler politiet. Betydelige ressurser er satt av til å gjennomføre det som kalles en prosjektbasert etterforskning.

Politiet har opprettet egne grupper som vil gå gjennom video, vitneavhør, avhør av siktede, digitale spor, åsteder og kriminaltekniske undersøkelser.

– Samtidig har vi stort fokus på å ivareta og følge opp de etterlatte og fornærmede i saken. Av hensyn til de to avdødes etterlatte kommer ikke politiet til å publisere navnet på de to avdøde mennene per nå, skriver politiet.

Politiet har uttalt at mannen har koblinger til et islamistisk miljø og at han har vært på radaren til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

To menn ble drept og 21 skadd i angrepet, som var en masseskyting ved flere utesteder i Oslo.

Et viktig spørsmål å få avklart er det politiet stilte seg allerede i timene etter masseskytingen: Om mannen handlet alene eller ikke.

Flere nyheter: