Menu
En buss fikk store skader i den ene eksplosjonen i Jerusalem onsdag morgen. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB

Tenåring drept i bombeangrep i Jerusalem

For første gang siden 2016 er Jerusalem blitt rammet av bombeangrep. En 16 år gammel gutt ble drept og 18 såret da eksplosiver gikk av ved to busstopp.

Av NTB | 23.11.2022 12:37:03

Krig og konflikter: Angrepene rystet Jerusalem tidlig onsdag morgen, få timer etter at en 16 år gammel palestinsk gutt ble drept av israelske soldater på den okkuperte Vestbredden.

Bombene gikk av midt i morgenrushet med en halvtimes mellomrom og rammet blant annet et område med mange ultraortodokse jøder.

Begge holdeplassene ligger i utkanten av Jerusalem, den ene ved den israelske bosetningen Ramot i annekterte Øst-Jerusalem, den andre ved Givat Shaul, en hovedinnfartsåre til Jerusalem.

En 16 år gammel canadisk-israelsk gutt ble drept, ifølge den israelske avisa Haaretz. Han ble brakt til sykehus med kritiske skader, men livet sto ikke til å redde. Ifølge avisen var han elev ved en jødisk religiøs skole.

Politiet opplyser at tilstanden er alvorlig for fire av de sårede, og at én person har fått moderate skader. Resten har fått lettere skader.

Hamas, som styrer på den palestinske Gazastripen, hyller imidlertid angrepet, uten å ta ansvar for det.

– Vi gratulerer vårt palestinske folk og vårt folk i den okkuperte byen Jerusalem for den heltemodige spesialoperasjonen ved busstoppet, sier gruppens talsmann Abd al-Latif al-Qanua.

Avtroppende statsminister Yair Lapid var ventet å holde et krisemøte med polititopper og militære ledere ved 12-tiden onsdag.

Jerusalem Post melder at bombene var fylt med spiker og skruer.

Eksplosjonene skjedde mens mange var på vei til arbeid og holdeplassene var tettpakket med folk.

– Det var en sinnssyk eksplosjon. Det er skader overalt, sier ambulansearbeideren Yosef Haim Gabay til hærens radiostasjon. Han sier også at enkelte av de skadde blødde kraftig.

Den israelske politisjefen Kobi Shabtai ber ifølge avisen Haaretz innbyggerne være på vakt ettersom politiet frykter at det er utplassert flere eksplosiver i byen.

EUs ambassadør i Israel Dimiter Tzantchev skriver på Twitter at han er forferdet over angrepet.

– Jeg uttrykker de dypeste kondolanser til ofrenes familier og ønsker rask bedring til alle som er såret. Terror kan aldri forsvares, skriver han.

Også USAs ambassade i Jerusalem fordømmer angrepet.

Blant dem er Itamar Ben-Gvir, som har tatt til orde for å drive palestinere bort fra den israelskokkuperte Vestbredden, der han selv bor.

Da Ben-Gvir besøkte åstedet for eksplosjonen onsdag, ba han om målrettede likvideringer av militante palestinere og strenger fengselsstraffer.

Han ba også om at en ny regjering må på plass så fort som mulig.

– Vi må danne en regjering så fort som mulig. Terroren venter ikke, sa han.

Ifølge den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet er bombene de første som har eksplodert i Jerusalem siden 2016. Så langt i år har de avverget 34 bombeangrep, opplyser Shin Bet til nyhetsbyrået AFP.

Onsdagens angrep ble gjennomført samtidig som situasjonen på den okkuperte Vestbredden er svært anspent.

Tidlig onsdag morgen ble en palestinsk 16-åring drept i byen Nablus. Ifølge palestinske myndigheter ble han skutt i brystet av israelske soldater. Fire andre palestinere skal ha blitt såret, en av dem alvorlig.

Raidene startet etter at 19 personer ble drept i palestinske angrep mot israelere tidligere i år. De siste ukene har ytterligere sju israelere blitt drept i palestinske angrep.

Til sammen er over 130 palestinere drept på Vestbredden og i Øst-Jerusalem hittil i år. Begge områdene har vært okkupert av Israel siden seksdagerskrigen i 1967.

Den israelske hæren har oppgitt at flesteparten av de drepte har vært militante palestinere, men flere sivile og ubevæpnede palestinere er også blant ofrene.

Israelsk politi mistenker palestinere for å stå bak angrepet, men ingen har så langt tatt ansvar for angrepet. Ingen var onsdag ettermiddag pågrepet.

Israelsk politi beskriver eksplosjonene som terrorangrep og mistenker at eksplosivene var etterlatt i vesker og utløst med fjernkontroll, skriver The Times of Israel.

Den israelske høyresiden med eksstatsminister Benjamin Netanyahu i spissen vant valget i tidligere i november. Han skal nå danne regjering med støtte fra noen av landets mest kontroversielle skikkelser på ytre høyrefløy.

Under den andre palestinske intifadaen, på begynnelsen av 2000-tallet, gjennomførte militante palestinere en rekke bombeangrep mot bussholdeplasser i Israel, deriblant i Jerusalem. De siste årene er angrepene i stedet utført med kniver, biler og enkelte ganger med skytevåpen.

Den israelske hæren har i månedsvis gjennomført nærmest daglige operasjoner på Vestbredden. I flere av raidene har soldatene drept palestinere som er mistenkt for å være medlemmer av militante grupperinger, og revet husene til familiene deres.

(©NTB)

Flere nyheter: