Menu
Telenor Norge-direktør Petter-Børre Furberg sier selskapet er overrasket over vedtaket og størrelsen på gebyret og at de vil anke. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Telenor ilagt milliardgebyr av Esa – anker avgjørelsen

Efta-tilsynet Esa ilegger Telenor et gebyr på 1,2 milliarder kroner for å ha misbrukt sin markedsmakt. Selskapet anker vedtaket.

Av NTB | 30.06.2020 11:48:05

Økonomi og næringsliv: Tilsynsorganet konkluderer med at telekomgiganten i årene 2008–2012 brukte sin posisjon i grossistmarkedet til å prise tjenester slik at utfordrerne ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare PC-er.

«Under en kritisk vekstfase for mobildata i Norge var Telenors grossistpriser høyere enn utsalgsprisene Telenor selv tilbød sine egne sluttkunder», skriver Esa i en pressemelding onsdag morgen. De konkluderer med at denne praksisen var i strid med EØS-konkurranseregler.

Gebyret på 112 millioner euro er det største Esa noensinne har utstedt.

– Det gjorde det mye vanskeligere for utfordrere å tilby attraktive pakker. For at markedene skal levere for forbrukerne i fremtiden, må slike lovbrudd ha konsekvenser, sier Frank J. Büchel, som har ansvar for konkurransesaker i Esa.

Bruddet på konkurransereglene kan også åpne for private erstatningssøksmål, ifølge Esa, som presiserer at disse i så fall skal behandles i nasjonale domstoler.

– Saken gjelder en liten del av mobilmarkedet og forhold som ligger langt tilbake i tid. Vi er svært overrasket over vedtaket og botens størrelse. Vi vil nå gå grundig igjennom vedtaket og vil forberede saken til videre behandling i EFTA-domstolen, sier administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge i en pressemelding. Selskapet påpeker at alle andre forhold i den brede Esa-undersøkelsen er frafalt.

– Det er viktig for oss å understreke at vi hele tiden har ment og fortsatt mener at selskapet har opptrådt i tråd med konkurransereglene. Vi er uenige i vedtaket og kjenner oss ikke igjen i måten Telenor beskrives, utdyper Furberg overfor E24.

Administrerende direktør Eivind Helgaker i konkurrenten Ice sier til nettavisen at han er «svært glad» for at Esa har konkludert i saken.

– Dette gir tydelig beskjed om at denne type praksis er uakseptabel. Dette er en av flere bøter de siste årene, og jeg er glad for at myndighetene slår hardt ned på dem som jukser, sier Ice-sjefen, som mener Telenor bevisst misbrukte sin posisjon.

– Jeg konstaterer at Telenor er negative og vurderer å klage. Da vil det være unaturlig at vi gjør en vurdering av om dette er riktig eller ikke, sier statsministeren til NTB.

Hun legger til at hun er opptatt av at det skal være konkurranse og adgang for konkurrenter.

– Det som er viktig for oss, er at ingen skal utnytte markedsmakt i Norge. Men om det er skjedd eller ikke, det må Esa og klageorganene ta stilling til, ikke politikere, sier hun.

Staten er største eier i Telenor med en andel på 54 prosent.

Tilsynets foreløpige konklusjon var at IT– og telekomselskapet hadde misbrukt sin markedsposisjon. Telenor svarte på varselet samme år.

I juni i fjor kom et nytt varsel om vedtak og nye beviser. Igjen svarte Telenor. Ytterligere et brev ble sendt i februar med mulighet for kommentarer fra selskapet, og denne uken fattet Esa sitt vedtak.

Prisingen omtales som en «marginskvis» og førte altså til at konkurrenter som var avhengige av å kjøpe seg grossisttilgang, ville tape penger. Dermed begrenset Telenor konkurransen i et raskt voksende marked, skriver Esa.

Esa sier gebyret – som tilsvarer 1,2 milliarder kroner – tar hensyn til hvor alvorlig bruddet var og hvor lenge det pågikk.

Telenor sier de vil anke gebyret fra Esa.

Statsminister Erna Solberg sier det ikke er opp til norske myndigheter å komme med synspunkter i saken.

Saken startet med en uanmeldt bevissikring i Telenors lokaler i desember 2012. I mars 2014 fant Esa grunn til å starte en grundig undersøkelse, og to år senere – i februar 2016 – sendte de varsel om vedtak til Telenor.

(©NTB)

Flere nyheter: