Menu
En ukrainsk soldat undersøker skyttergravene som russiske soldater hadde laget i et område Ukraina har gjenerobret i Kherson. Bildet er tatt 12. oktober. Foto: Leo Correa / AP / NTB

Tegn på at Russland graver seg ned langt bak frontlinjen – kan havne i sårbar flaskehals

Russland graver nye skyttergraver ved den annekterte Krim-halvøya og ved elva Donets som deler fylkene Donetsk og Luhansk, varsler britisk etterretning.

Av NTB | 18.11.2022 09:01:29

Politikk: Utviklingen er ventet. Eksperter har pekt på at Russland trolig vil befeste sine stillinger før vinteren rundt de viktigste områdene de fortsatt kontrollerer i Ukraina.

I den daglige Ukraina-rapporten til det britiske forsvarsdepartementet heter det at skyttergraver opprettes nær grensen til Krim og ved elva som skiller de to fylkene i Donbas-regionen.

– Noen av disse er opp mot 60 kilometer bak den nåværende frontlinjen, noe som tyder på at Russland forbereder seg på ytterligere store ukrainske gjennomslag. Det er trolig at Russland vil prøve å flytte noen av styrkene som ble trukket ut av Kherson for å styrke sine offensive operasjoner nær Bakhmut i Donetsk, skriver britene.

ISW varsler at russerne kan bli sittende i en flaskehals som gjør styrkene sårbare for ukrainske angrep.

– Et begrenset antall veier og jernbanelinjer av høy kvalitet i områder, særlig som forbinder Krim til fastlandet, skaper mulige flaskehalser som kan være sårbare for ukrainske motangrep som gradvis kan bryte ned Russlands evne til å fortsette å forsyne sine styrker øst i Kherson og i andre områder sør i Ukraina, skriver ISW.

– Ukrainske styrker vil trolig møte større problemer i forsøket på å få slike dramatiske resultater øst i Kherson, men kan klare å påvirke Russlands forsøk på å etablere og holde de nye forsvarslinjene, skriver ISW.

Samtidig skriver den amerikanske tankesmia Institute for the Study of War at de russiske forsvarsstillingene i Kherson er sårbare. Ifølge tankesmia er det kommet meldinger om at Ukraina allerede har begynt å gå målrettet etter disse stillingene.

Tankesmia sammenligner det med den gradvise nedbrytingen av russiske forsvarsstillinger vest og nord i Kherson tidligere i år. Det førte til slutt til store ukrainske gjennomslag.