Menu
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Taser avfyrt 13 ganger i Sør-Vest politidistrikt

Elektrosjokkvåpen avfyrt 13 ganger i Sør-Vest politidistrikt i fjor. Våpenet er blant annet brukt i Haugesund/Karmøy-området og på Stord.

Av Egil M Solberg | 14.01.2020 08:58:57

Taser: Prøveprosjektet med elektrosjokkvåpen (ESV) har pågått siden 1. januar 2019.

Statistikken viser at mannskap i Sør-Vest politidistrikt har avfyrt ESV 13 ganger og truet med bruk av våpenet ved 18 tilfeller.

De fleste oppdragene der det ble avfyrt ESV var i Stavanger, men våpenet ble også brukt i ett tilfelle på Stord, ett i Haugesund/Karmøy og ett i Søre Ryfylke.

– En rekke alvorlige hendelser ble løst ved bruk av maktmiddelet som har blitt
utprøvd i politiet i et drøyt år, sier prosjektleder i Politidirektoratet, Kjetil Lussand.

I flere av tilfellene der elektrosjokkvåpen ble brukt var politiet i kontakt med personer som truet med å skade seg selv eller andre.

– Det er politiets plikt å handle når liv og helse står i fare, sier han.

Elektrosjokkvåpen kan være både effektivt og skadebegrensende.

– Dette har så langt blitt brukt på en fornuftig måte, mener hovedinstruktør for våpen i Sør-Vest politidistrikt, Øyvind Raustein.

I tillegg til Sør-Vest politidistrikt er Øst, Troms og Oslo en del av det toårige prøveprosjektet.

Totalt ble ESV avfyrt 34 ganger i 2019. I samme periode ble det truet med
bruk i 51 tilfeller, og gitt drivstøt to ganger.

For tidlig å konkludere

Det er bare utvalgte enheter i fire politidistrikt som deltar i prøveprosjektet, noe som betyr at ikke alle mannskapene bærer ESV i løpet av den toårige prosjektperioden.

I Sør-Vest politidistrikt har en fokus på å kartlegge eventuelle forskjeller mellom by og bygd, og har valgt ut Stord, Sauda-Suldal og Etne-Vindafjord, samt Stavanger og Ryfylke som de geografiske utprøvingsområdene.

– Det er for tidlig å konkludere. Prøveprosjektet går over to år og skal evalueres før en bestemmer seg om elektrosjokkvåpen skal innføres i politiet, sier Lussand.

Rapportering om bruk og trusler om bruk er som forventet ifølge politiet.

– I tillegg ser vi at terskelen for å avfyre elektrosjokkvåpen er høy, og at våpenet blir brukt i tråd med gjeldende instruks, sier Lussand.

Flere nyheter: