Menu
Tanzanias populistiske president John Pombe Magufuli er død, 61 år gammel. Foto: AP / NTB

Tanzanias populistiske president er død

Tanzanias populistiske president John Pombe Magufuli, som hevdet at bønn hindret koronasmitte, er død av hjertesvikt, opplyser landets visepresident.

Av NTB | 17.03.2021 22:53:31

Medisin og helse: Ifølge visepresident Samia Suluhu Hassan døde den 61 år gamle presidenten på et sykehus i hovedstaden Dar es Salaam onsdag ettermiddag.

John Pombe Magufuli kom til makten i 2015 og ble gjenvalgt i et omstridt valg i november i fjor. Han fikk da 84 prosent av stemmene, men valget var ifølge opposisjonen preget av omfattende fusk.

For to uker siden forsvant presidenten fra offentligheten, og det ble derfor spekulert flittig på hvor han befant seg og om han var syk.

Magufuli hevdet at Tanzania hadde kvittet seg med koronaviruset gjennom tre dager med landsomfattende bønn, og at vaksine derfor var unødvendig. Myndighetene har ikke villet opplyse om antallet smittetilfeller og koronadødsfall siden april i fjor.

Det offisielle dødstallet er derfor fortsatt 21, i et land som har rundt 61 millioner innbyggere.

Kort tid etter ble det også meldt at visepresidenten på delvis selvstyrte Zanzibar, Seif Sharif Hamad, var død. Partiet hans opplyste at han hadde fått påvist koronasmitte.

WHO-sjef Tedros Ghebreyesus ba i februar Tanzania ta koronapandemien på alvor.

Ifølge enkelte rykter var Magufuli smittet av koronaviruset og lå i pustemaskin, men regjeringen i landet nektet å svare på spørsmål om helsetilstanden hans.

Diplomater i Tanzania har imidlertid rapportert om kraftig smittespredning de siste månedene, og tidligere i måneden ble det kjent at Magufulis nære medarbeider John Kijazi var død. Myndighetene nektet å oppgi dødsårsaken.

(©NTB)

Flere nyheter: