Menu
Slangeøya sett fra verdensrommet torsdag, samme dag som ukrainske styrker tok tilbake kontrollen. På øya kan man se brann på en molo og i bygninger på nordspissen av øya. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB

Tankesmie: Ukrainsk offensiv drev russerne vekk fra Slangeøya

Det var en ukrainsk offensiv med rakettangrep og artilleriild som drev russerne vekk fra slangeøya, ifølge en amerikansk tankesmie.

Av NTB | 01.07.2022 07:46:14

Politikk: Tankesmia Institute for the study of war følger krigen i Ukraina tett og kommer med daglige analyser av situasjonen på slagmarken. De slår fast at det var ukrainske angrep som tvang russiske styrker til å forlate Slangeøya torsdag.

Russland påsto selv at det ble gjort for å vise godvilje og ønske om å opprette en korridor for å få fraktet korn ut av Ukraina med skip.

– Men de anerkjente ikke at det var en ukrainsk rakett- og artillerioffensiv som faktisk førte til retretten, skriver tankesmia.

Det vises til at den sørlige operasjonskommandoen til Ukrainas forsvar 21. juni opplyste om offensiven.

– Det russiske nederlaget på Slangeøya vil gjøre at noe av presset på den ukrainske kysten avtar ved å fjerne russisk luftvern og sjømålssystemer fra øya. Retretten vil derimot ikke gjøre slutt på sjøblokaden, skriver tankesmia og viser til at Russland fortsatt kan angripe fra Krim og Kherson, samt fra skip i Svartehavet.