Menu
Atomkraftverket i Zaporizjzja i et bilde som ble offentliggjort av det russiske forsvarsdepartementet søndag. Foto: Russlands forsvarsdepartement / AP / NTB

Falsk anklage om atomkraftverk gir faren for atomkatastrofe

En falsk anklage om at Russland hadde minelagt atomkraftverket i Zaporizjzja ble spredt i Ukraina og Vesten mandag, advarer en amerikansk tankesmie.

Av NTB | 09.08.2022 08:20:40

Natur og miljø: Tankesmia Institute for the study of war (ISW) skriver at den falske nyheten avleder oppmerksomheten fra den helt reelle faren Russlands angivelige militarisering av atomkraftverket utgjør.

Ifølge tankesmia meldte flere medier i Vesten og i Ukraina mandag at den russiske militærlederen i området hadde sagt at atomkraftverket var minelagt. Området blir enten russisk eller en øde ørken, sa den russiske generalen i nyhetsmeldingen.

Dette er med all sannsynlighet en forfalsket melding, skriver tankesmia. Russlands forsvarsdepartement har også sagt at nyheten var falsk og at den aktuelle generalen var i Usbekistan på tidspunktet da uttalelsen skal ha blitt gitt.

Bellingcat har publisert en dronevideo fra området som viser at russiske militære kjøretøy er inne på atomkraftverkets område, blant annet like ved en av de seks reaktorene.

Russiske myndigheter hevder ukrainske styrker angriper atomkraftverket, mens Ukraina beskylder russerne for å skyte derfra mot ukrainske styrker og at de bruker atomkraftverket som et skjold.

– Skytningen mot atomanlegget fra de ukrainske væpnede styrkene er en potensielt ekstremt farlig aktivitet, sa president Vladimir Putins talsperson, Dmitrij Peskov til journalister mandag.

Han advarer mot «katastrofale konsekvenser» for Europa som følge av de angivelige angrepene.

Kjernekraftverket i Zaporizjzja er det største i sitt slag i Europa og har vært okkupert av Russland siden mars. Deler av kraftverket har de siste dagene blitt påført ødeleggelser som har ført til nedstenging av en reaktor. Norske myndigheter har uttalt at de følger utviklingen nøye og er bekymret.

Tankesmia skriver at tross avsløringen om at nyheten trolig var falsk, er det en mulig risiko for at området likevel blir minelagt. Samtidig er det høyst trolig fare for at russiske styrker oppbevarer militært utstyr der.

FN har advart mot en atomkatastrofe. ISW skriver at deres vurdering er at russiske styrker bruker faren for dette som et pressmiddel for å få Vesten til å slutte å gi Ukraina våpen.