Menu
Daniel-André Tande ble utsatt for et heftig fall i Planica torsdag. På sykehuset ble det konstatert brudd i kragebeinet, og hopperen ble lagt i kunstig koma. Foto: AP / NTB

Tande i kunstig koma med brukket kragebein og punktert lunge

Daniel-André Tande brakk kragebeinet, men fikk ikke hode- eller nakkeskader i fallet i skiflygingsbakken i Planica. Han skal ligge i kunstig koma i 24 timer.

Av NTB | 25.03.2021 20:53:03

Sport: – Kragebeinet er knekt, og det er noe med lungene vi ikke helt hva er enda. Han ligger i kunstig koma og skal vekkes igjen om 24 timer. De har sjekket nakken og hodet, og det er i orden, sa landslagstrener Alexander Stöckl til NTB i 18-tiden torsdag.

Senere på kvelden opplyste Norges Skiforbund at Tande har en punktert lunge etter uhellet i Slovenia.

– Han følges tett og skal gjennom nye undersøkelser i morgen. Vi er i tett dialog med legene som følger han på sykehuset, sier de norske hoppernes laglege Guri Ranum Ekås.

Stöckl var tydelig preget da NTB pratet med ham noen timer etter Tandes voldsomme fall.

– Vi får bare krysse fingrene. Det var gode nyheter at det ikke var noe livstruende, sa landslagstreneren.

27-åringen ble fløyet til universitetssykehuset i den slovenske hovedstaden Ljubljana.

– Vi er svært takknemlig for den profesjonelle hjelpen og all medisinsk bistand vi har fått etter fallet. Det var et fall som så svært dramatisk ut. Vi er alle lettet over at de første legeundersøkelsene viser at Daniel er utenfor livsfare, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Robert Johansson og Johann André Forfang var de eneste fra det norske laget som gikk videre, mens det ble bom for både Marius Lindvik og verdenscupvinner Halvor Egner Granerud. Sistnevnte endte nest sist i sin første konkurranse etter den positive koronaprøven i VM.

«En av de verste dagene jeg har hatt i bakken. Ny dag i morgen, forhåpentlig med noen gode nyheter fra sykehuset», skrev Granerud på Twitter torsdag kveld.

Stöckl sa i pausen til NRK at de norske hopperne var i tvil om de skulle delta etter Tandes fall.

– Du ser at gjengen er preget av det som skjedde med Daniel.

Tande ble verdensmester i skiflyging i 2018. Torsdagens fall var ikke hans første denne sesongen. I november krysset han skiene og falt i vinterens første verdenscuprenn. Også den gang ble han båret ut av bakken på båre, men i finske Ruka slapp han med skrekken.

Tande ble fraktet vekk i ambulanse etter å ha fått oksygentilførsel i bunnen av skiflygingsbakken. Nordmannen gikk rundt i lufta og landet knallhardt i bakken like etter at han rundet kulen. Uhellet skjedde i prøveomgangen i forkant av et verdenscuprenn.

De norske hopperne måtte ut for prestere kort tid etter at Tande ble fraktet bort fra hoppanlegget i Planica. Sportslig gikk det ikke bra for noen av dem i første omgang.

Johansson klatret mange plasser i finaleomgangen og ble nummer sju. Han var 32,6 poeng bak vinneren Ryoyu Kobayashi fra Japan.

(©NTB)

Flere nyheter: