Menu
Daniel Andre Tande jubler etter hoppet som ga ham seieren i søndagens verdenscuprenn i Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Tande feiret med mamma et år etter skrekkfallet – våget ikke å se på avgjørelsen

Daniel-André Tande hoppet til gull i Holmenkollen og skapte en strøm av tårer. For 50 uker siden falt han svært stygt i Slovenia.

Av NTB | 06.03.2022 18:33:30

Sport: Historikken gjør Tandes seier sensasjonell og meget imponerende. Det er under et år siden han tippet rundt i skiflygingsbakken Planica og havnet i kunstig koma med brukket kragebein og punktert lunge. Legene anslo at han var uten puls et par minutter etter skrekkfallet.

Han og moren gråt da de omfavnet hverandre før premieutdelingen søndag.

– Det var veldig godt. Det er ekstra deilig at hun er til stede og ser rennet når det går så bra, sa Tande til NTB om klemmen fra moren Trude.

Det var vanskelig å finne ord både for vinneren, trenere og lagkamerater etter søndagens oppvisning på hjemmebane. Der gikk Tande helt til topps etter å ha vært nummer fire før finaleomgangen.

– Det er ekstremt mye som svirrer rundt. Det er helt sykt, helt sinnssykt. Jeg hadde ikke forventet å være i nærheten av pallen denne vinteren, og da jeg kom på 2.-plass i Klingenthal var jeg egentlig fornøyd med sesongen. Det var mer enn godt nok for min del, men det å få vinne på hjemmebane her i Kollen…., sa Tande til NTB.

– Det er stort. Ikke minst å se hvordan han reagerer selv. Det er så ekte, og det er fantastisk å oppleve. Utrolig fortjent, sa han.

Alt havnet i skyggen av Tandes seier.

Også landslagssjef Clas Brede Bråthen og landslagstrener Alexander Stöckl tørket tårer. – Det er 50 uker siden jeg trodde han var død. Dette er sterkt, sa Bråthen til NTB.

Seieren kom takket være et flott svev på 133,5 meter i finaleomgangen. Finalehoppet ble belønnet med dagens høyeste poengsum (140,5), og ingen av utfordrerne maktet å svare. Tande har fått en kjempeoppladning til skiflygings-VM i Vikersund i neste uke.

Stefan Kraft var nummer to etter første omgang. Han falt til 3.-plass i rennet, men forsvarte ledelsen i Raw Air og vant sammenlagt foran Karl Geiger og verdenscupleder Ryoyu Kobayashi. Halvor Egner Granerud ble beste nordmann på sjetteplass.

Johansson og Halvor Egner Granerud hoppet ganske jevnt og var nummer ti og ni etter første omgang. Etter to omganger var Johansson (9.-plass) 3,5 poeng foran Granerud (10.-plass).

Lørdagens vinner Marius Lindvik fikk det ikke til å stemme søndag, og han endte på 17.-plass etter hopp på 128 og 124 meter.

Lagkameraten Robert Johansson var blant dem som jublet med Tande på sletta etter triumfen. Han var beveget og stolt på Tandes vegne.

Tande turte ikke å se konkurransens siste hopp av Kamil Stoch. – Jeg sto med ryggen til gjemt bak en vegg, sa Tande til NTB.

For polakken Stoch, som ledet etter første omgang og jaktet sin første Kollen-seier, ble finaleomgangen en gedigen skuffelse. Han landet på 118 meter og endte på 15.-plass i det jevne rennet.

(©NTB)

Flere nyheter: