Menu
Det var dramatiske scener da overlevende fra forliset utenfor den greske øya Kythira ble heist på land natt til torsdag. Foto: Ippolytos Prekas / kythera.news via AP / NTB

Tallet på omkomne stiger etter båttragediene utenfor Hellas

21 mennesker er funnet omkommet og nærmere 30 er fortsatt savnet etter at to båter sank i voldsomt uvær utenfor kysten av Hellas natt til torsdag.

Av NTB | 06.10.2022 13:20:46

Ulykker og naturkatastrofer: Ifølge den greske kystvakten var det om lag 40 mennesker om bord i den ene båten som sank utenfor kysten av øya Lesvos.

17 kvinner og en ung gutt er funnet omkommet, mens ti andre kvinner ble berget. Det letes fortsatt etter det som antas å være 13 savnede etter forliset.

– Alle kvinnene kom fra afrikanske land og var i alderen 20 år eller eldre. Det letes nå både på land og til havs etter de savnede, og vi håper at de har greid å ta seg i land, sier en talsmann for kystvakten.

Rundt 80 mennesker ble i løpet av natten reddet i land på øya, og dette var asylsøkere fra Irak, Iran og Afghanistan.

Torsdag formiddag kunne man fortsatt se vrakrester og minst fire omkomne i sjøen der båten sank, og redningsmannskaper lette etter elleve andre som skal ha vært om bord.

Overlevende ble halt opp klippeveggen med lange tau, mens andre klamret seg til skjær og ventet på tur.

– Vi kunne se båten slå mot skjærene, og folk som klatret opp på skjær for å redde seg selv, forteller Martha Stathaki, som bor på øya.

– Alle som bor her, dro ned for å prøve å hjelpe til, legger hun til.

Men smuglerne har endret ruter de siste månedene, i forsøk på å unngå tungt patruljerte farvann rundt de greske øyene som ligger nærmest Tyrkia.

Kythira ligger rundt 40 mil vest for Tyrkia, langs en rute som ofte brukes av smuglere som unngår Hellas og drar direkte til Italia.

Noen timer tidligere gikk en båt med rundt 95 mennesker om bord på grunn og sank utenfor øya Kythira.

Det blåste opp mot 20 meter i sekundet utenfor Kythira natt til torsdag, og det var dramatiske scener som møtte redningsmannskapene da de kom til området.

De fleste migrantene som tar seg til Hellas, kommer via nabolandet Tyrkia.

(©NTB)

Flere nyheter: